Gå til sidens hovedinnhold

2,2 millioner til aktivitetspark – hva er dine ville ønsker?

LUNDE: Sirkustomta skal bli til en aktivitetspark. Nær to millioner kroner har trillet inn allerede. Nå er det opp til befolkningen å komme med ønsker og innspill. Har du en vill idé, så har du sjansen nå.

– Det er kjempemoro, det er gøy at det er midler til å gjøre ordentlig ut av sirkustomta. Det er noe vi har snakket om lenge. Endelig har vi sjansen til å gjøre noe, sier prosjektleder Heidi Elise Kvale i Nome kommune.

Ønsker innspill

Onsdag kveld var det møte i Lunde lokalutvalg, som skal være en motor i prosessen. Men de ønsker nå innspill og ville ideer fra barn, ungdommer og alle aldre.

Disse innspillene kan komme på mange måter alt fra tegnekonkurranse på skolen, digitale innlegg eller forslag på en Facebook-side.

– Dette er happy days. Jeg ser gjerne for meg noe visuelt, sier Kvale.

Sommeren står snart for døra, så det blir nok fort høst før innspillene kommer med full tyngde.

– Vi har to millioner til å lage en fantastisk park, fastslår hun.

Det var Kanalen som først omtalte denne saken.

Et sted for ungdommen

Men for Lunde lokalutvalg er det aller viktigste å skape et sted å være for ungdommen, et sted å henge under tak.

– Vi vil gjerne ha de mer synlige et sted midt i sentrum som er som er trygt for dem og oss voksne, sier utvalgsleder Helge Strand.

Noen forslag har allerede kommet på bord.

– Innspillene vi har fått er skatemuligheter, et klatretårn, noe som kan være utfordrende og en paviljong. Pump track er et annet innspill, sier han. Skatepark/betongpark er ofte utformet slik at de også er til bruk for sykler og sparkesykler, og ikke type halfpipe for skateboard. Det er også kommet et forslag om et sted å stå på skøyter om vinteren.

Lokalutvalget ønsker seg også flere ungdommelige medlemmer.

– Gjerne to eller tre, så de føler at det er lett å få sagt noe på møtene.

Ønsker hårete forslag

Så langt foreligger ingen skisser av planen.

– Dette skal bli mest mulig ut fra hva befolkningen ønsker, og så skal det gå videre via utvalget. Vi ønsker mest mulig innspill, slår Kvale fast.

Sparebankstiftelsen – Holla og Lunde har gitt en million kroner. Fra Gjensidigestiftelsen har det tikket inn 925 000 kroner. Totalrammen på prosjektet er på 2,25 millioner korner. Det vil i tillegg bli søkt om spillemidler til tiltaket.

– Søknaden om spillemidler blir ikke sendt før i januar 2022, det er første frist nå. Vi skynder oss langsomt for å få et konsept vi virkelig kan være stolte av, forklarer Kvale.

Og det er viktig å komme med hårete forslag, eller ville ideer.

– Det er alltid lurt å tenke uten begrensning i de første rundene, så kan en heller skrelle av etter hvert. Det er lett for å gå i faste tankemønstre sånn an en går glipp av ville forslag som kan ha noe for seg. mener hun.

Milliongavene gjør det mulig for Nome kommune å leie Tverga som konsulent. Det er ressurssenteret for egenorganisert idrett og fysisk aktiv aktivitet.

– Dette blir skikkelig proft og et kjempeløft for Lunde sentrum, sier Kvale.

Utvidelser av Nome sjukeheim

Nome sjukeheim er et annet aspekt ved bruk av sirkustomta. Det er et stort behov for flere plasser for å gjøre noe med eldrebølgen som vil treffe kommunen med full tyngde. Kommunestyret har tidligere sagt nei til å bruke sirkustomta, men tre-fire hus på nabotomtene kan ryke ved en utbygging.

Nå venter naboene på en avklaring, som skulle komme denne sommeren. Men i et brev til en nabo skriver konstituert samfunnsutviklingssjef Bjørn Lona at det ikke kommer en avklaring så snart. Det er ulike grunner til det.

Han peker på at Nome sjukeheim ligger i et område med krevende byggegrunn, og det er vanskelig å plassere et så stort nybygg i tilknytning til det eksisterende sykehjemmet. Mange naboer kan bli berørt, og kommunen vil gjennomføre et ekstra solid utredningsarbeid og ta velbegrunnede og gjennomdrøftete avgjørelser.

De vil også bruke litt ekstra tid i forbindelse med at det kommer nye ledere for helse- og omsorgsetaten og samfunnsutviklingsetaten, som blir involvert i prosjektet.

En utbygging vil være en veldig stor og betydelig investering som belaster både kommune og innbyggerne i mange år framover. Kommunen står akkurat nå i en svært krevende økonomisk situasjon, der det er ekstra viktig å prioritere riktig og ta gode valg, og han skriver at de har stor forståelse for naboenes behov for avklaringer.

Kanskje til høsten

– Vi tar på alvor at situasjonen både kan kjennes utrygg og skape frustrasjon. Det er selvsagt veldig ugreit å ha det slik over tid, og vi beklager at dette fremdeles er situasjonen. Slik vi ser det nå, vil en sak om utvidelse av Nome sjukeheim tidligst kunne komme til behandling i løpet av høsten, det vil si budsjettprosessen for 2022. Kanskje vi vil trenge enda mer tid.

Han legger til at kommunen vil komme tilbake med mer informasjon, og oppfordrer til å ta kontakt for å snakke eller om noe er uklart. Kommunen ønsker å få til et godt naboskap og en åpen dialog videre i denne krevende situasjonen.

Det er et svar naboene slår seg til ro med foreløpig, slik TA forstår det. De ønsker å ligge lavt inntil det kommer nye avklaringer på utbyggingsplanene.