En fredagskveld i august i fjor var den da 16 år gamle gutten utenfor Balkan pizza & kebab i Storgata i Porsgrunn sammen med en vennegjeng. Her kom en annen mann bort til dem. Etter at de hadde snakket sammen litt, slo plutselig tenåringen mannen i ansiktet med knyttneven og delte deretter ut flere nye slag og et spark.

– Fornærmede falt i bakken mellom noen av slagene, men reiste seg raskt opp igjen. Fornærmede gjorde ingen utfall mot tiltalte. Episoden ble avsluttet da tiltalte løp fra stedet, står den i den ferske dommen fra Telemark tingrett.

Blind vold

Mannen som ble slått pådro seg fem brudd på venstre side av ansiktet og retten mener at slagene må karakteriseres som blind vold. På en video som viser voldsepisoden ser det ut til at slagene er av full kraft.

– Det dreier seg om flere harde slag med knyttet neve mot fornærmedes hode og ansikt. Volden skjedde uprovosert og uten noen relevant foranledning. Skadepotensialet var betydelig, og risiko for skadefølger, langt mer alvorlig enn de bruddene i ansiktet, var stor, står det i dommen.

Tok kvelertak og skallet

17-åringen havnet også i klammeri i forbindelse med en bursdagsfest i Porsgrunn i november i fjor. Etter en krangel med en mannlig deltaker på festen, så tok 17-åringen kvelertak, skallet mannen i ansiktet og slo ham i hodet.

– Skalling mot ansiktet har åpenbart et stort skadepotensial. Den samlede voldsbruken i situasjonen var også betydelig, skriver tingrettsdommer Øyvind Haugen i dommer.

Volden skjedde uprovosert og uten noen relevant foranledning.

Slipper fengsel

Normalt ville det vanket fengselsstraff for volden, men dette slipper gutten siden han var under 18 år ved begge voldshendelsene. Tenåringen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff i tingretten og må også betale 20.000 kroner i erstatning til mannen han slo ned utenfor fast food-stedet. Voldsofferet fra bursdagsfesten får 10.000 kroner i erstatning.