(Nettavisen): 1. desember er rett rundt hjørnet og det er bare et par uker til julen ringes inn. Mange sliter med å få endene til å møtes i disse dager hvor nordmenns lommebøker møter rentehevinger, skyhøye strømpriser og økte matvarepriser.

Sifo-rapporten dyrtid under oppseiling II viser at andelen av økonomiske trygge husholdninger har falt fra 65 prosent i 2021 til 49 prosent i 2022.

Les også

Erlend har tatt et valg som får mange til å reagere: – Hvis jeg kan leve med symptomene, så har jeg lyst til å prøve dette

Økt siden pandemien

Flere nordmenn har mindre å rutte med, og sparer der de kan. Et triks kan også være å hente der man kan.

I Norge er to millioner av oss medlem av Coops kundeklubb – og på medlemskontoene til dagligvarekjeden er det penger å hente.

Nord24 meldte tirsdag morgen at Coop Nord skylder medlemmene sine over en milliard. Totalt over hele landet, er beløpet vesentlig høyere.

– Coops medeiere har cirka 15 milliarder plassert i samvirkelagene i dag, og dette har økt siden pandemien, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Kristiansen påpeker at mange bruker Coop bevisst som bank for sparepengene sine.

– I motsetning til kundeklubber, får du hos Coop renter på pengene du har på medlemskontoen din. Det er ikke sånn at folk har glemt at de har 15 milliarder stående. Av de 15 milliardene er mye sparepenger. Folk setter pengene sine inn på Coop-kontoen da vi har konkurransedyktige rentebetingelser, sier Kristiansen.

Det koster også 300 kroner å være medlem i Coops kundeklubb. Hvis du velger å ta ut disse pengene, mister du medlemsfordelene.

– En pengereserve halve Norge har

Sparebank 1-forbrukerøkonom Magne Gundersen påpeker at det er et kjempebeløp folk har til gode.

– Det er litt usynlig sparing, rett og slett en pengereserve rundt halve Norge har.

Samtidig understreker økonomen at det er penger det er fort gjort å glemme da man ikke ser pengene i egen mobilbank, og må logge seg inn på en applikasjon eller nettside for å sjekke beløpet.

– Min oppfordring er å sjekke hva du har og bruke pengene. De pengene du har utestående i Coop eller andre kundeklubber er det bare å bruke nå.

– Det kan være du har en tusenlapp eller to ekstra. Det kommer veldig godt med i juleinnspurten, legger han til.

– Coop oppgir at folk setter inn penger hos Coop og bruker kontoen som sparing. Hva tenker du om det?

– Det er greit å la pengene bli stående, bare ikke glem dem. Og med dagens inflasjon er det ingen renter som holder tritt med prisstigningen, påpeker Gundersen.

– Konkurrentene eies av to-tre rike familier

Renten varierer ut ifra hvilket samvirkelag du er medeier i, oppgir Kristiansen.

– Vi skiller oss ut fra konkurrentene våre. Gjennom samvirkelagene eies Coop av over to millioner nordmenn, i motsetning til konkurrentene våre som eies av to-tre rike familier. Folk har et litt annet eierforhold til Coop enn konkurrentene, legger han til.

Men pengene kan tas ut av Coop-kontoen og settes inn på din forbrukskonto.

I januar kommer også den årlige utbyttebetalingen til butikkjeden. I januar 2022 utbetalte dagligvarekjeden nærmere 1,3 milliarder i kjøpeutbytte.

– Når vi utbetaler kjøpeutbytte i januar, er det mange som tar ut pengene og handler for dem, mens andre lar dem vokse på kontoen.

Det er ganske rett fram å ta ut pengene, forteller Kristiansen.

– Du må gå inn via Coop.no, logge deg på min side og bruke BankID.

Hadde 860 kroner på konto

I Nord-Norge var flere forbrukere overrasket da de sjekket summen på medlemskontoene sine.

– Jeg har 860 kroner, sier Mathias Braseth til Nord24.no og legger til at det var flaks at journalistene minte han på at han trolig har penger liggende på kontoen.

Coop Nords administrerende direktør Yngve Haldorsen forteller avisen at han ikke er bekymret for et masseuttak av pengene.

– Men historien viser at det skjer ikke, så jeg er rimelig avslappet på det, legger han til.

Kristiansen understreker at samvirkelagene som mottar innskudd fra medlemmene har plikt å være medlem av Samvirkelagenes Garantifond Al.

– De som har penger plassert hos oss tar del i innskuddsordningen på lik linje med banker. De kan føle seg trygge på at pengene deres er sikre. Det er det aller viktigste, sier Haldorsen.

Les også: Dette skjedde mens du sov: Sint mann på pub