...
Yu Jie har i mange år vært en personlig bekjent og venn av Liu. Boka er utgitt i Hongkong på forlaget New Century Press. Foto: Terje Pedersen, ANB

Dissident med bok om Liu Xiaobo

Den kinesiske dissidenten Yu Jie har utgitt en biografi om fredsprisvinner Liu Xiaobo. Forfatteren sammenligner Liu med den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov.

Publisert 19.07.2012 kl 11:24 Oppdatert 19.07.2012 kl 11:26

Tips en venn på e-post:Yu Jie har i mange år vært en personlig bekjent og venn av Liu. Boka er utgitt i Hongkong på forlaget New Century Press. Yu Jie selv forlot Kina i januar i år etter klare trusler om hva som ventet ham og hans familie om han skrev biografien om Liu.

I et intervju med magasinet The New York Review of Books sier han at biografien er ment å redegjøre bedre for Liu Xiaobos ideer, som han mener er lite kjent til tross for all oppmerksomheten han har fått.

Yu Jie sikret seg et vedvarende vanskelig forhold til Kinas myndigheter i 2010 da han skrev en biografi om statsminister Wen Jiabao som han kalte «Kinas beste skuespiller».

Konservativ?

Yu Jie sier folk i Vesten lett kan oppfatte Liu Xiaobo som konservativ, som en amerikansk republikaner. Han forteller at Liu støttet Ronald Reagan og senere George W. Bushs Irak-krig.

– Men du kan ikke bare sette ham inn i europeiske omgivelser og si at alle som støttet den krigen, var dårlige personer, sier Yu.

Han peker på at kulturpersoner som polske Adam Michnik og Tsjekkias avdøde dissident, forfatter og president Václav Havel gjorde det samme. Liu så på Irak-krigen som en fortsettelse av motstanden mot diktatur, mener han.

Ingen gud

Yu Jie sier at mye av poenget er å tegne et bilde av Liu som en levende person, ikke en gud, og en person med mange problemer. Han forteller at Liu har en 29 år gammel sønn i California som han ikke har hatt kontakt med på lang tid.

Yu forteller at han ble advart av kinesisk politi om at han ville få store problemer hvis han skrev biografien om Liu, og at det var hovedgrunnen til at han forlot Kina.

Han sammenligner Liu Xiaobo med den sovjetiske atomfysikeren og dissidenten Andrej Sakharov. Yu mener også Liu Xiaobo er en viktigere dissident enn kunstneren Ai Weiwei, som han mener vestlige medier setter på en «for høy» pidestall.

Advart

Han forteller at det var lett å samle inn materiale om Liu da han begynte i 2009, men at det var nesten umulig på slutten. Folk ble advart mot å snakke med ham.

Yu sier også at det nesten ikke finnes viktige kritiske tenkere i Kinas største by Shanghai.

De viktigste byene for kritisk tenkning er Beijing, Chengdu og Guangzhou, sier han. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik holdt torsdag pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig trussel.

Frykter terroraksjon innen få dager

Norge er i terrorberedskap. PST frykter en terroraksjon innen få dager.

Prisantydningen for den tidligere Trio-tomta var mellom 55 og 60 millioner kroner da DnB la den ut for salg på forsommeren. Nå har Biltemas eiendomsselskap sikret seg eiendommen for å skreddersy nye butikklokaler på Kjørbekk. Innfelt: Biltema flyttet fra Kjørbekk til Herkules, men flytter nå tilbake.

Biltema flytter igjen

SKIEN: Biltemas eiendomsselskap, Buffin Real Estate, har kjøpt den tidligere Trio-tomta i Kjørbekkdalen 4 og håper å etablere flere plasskrevende konsepter på mellom 10 000 og 15 000 kvadratmeter innen 2015.

...

Rashani klar for Brøndby

Odd-spiller Elba Rashani er klar for den danske klubben Brøndby.

Her blir den 17 år gamle mannen pågrepet av politiet.

17-åring siktet for knivran

SKIEN: En eldre kvinne ble ranet av en mann med kniv ved Menstadbrua i Skien, onsdag kveld.