H.K.H. Prinsesse Estelle av Sverige. Foto: Sveriges Kongehus/ANB

Tok dåpen med stor ro

En lys våken prinsesse Estelle kom knapt med en lyd da hun ble døpt i Slottskyrkan i Stockholm.
Publisert 22.05.2012 kl. 11:35 Oppdatert 22.05.2012 kl. 14:39

Tips en venn på e-post:


Fakta: Prinsesse Estelle og dåpen

  • Datter av kronprinsesse Victoria og prins Daniel av Sverige og nummer to i tronfølgen etter sin mor
  • Født torsdag 23. februar 2012
  • Hennes fulle navn er Estelle Silvia Ewa Mary, prinsesse av Sverige, hertuginne av Östergötland
  • Erkebiskop Anders Wejryd forestår dåpen av Estelle i Slottskyrkan. Døpefonten i 50 kilo sølv er benyttet ved kongelige dåper siden 1746
  • Etter dåpen legges prinsessen i Karl XI's dåpsvogge fra 1655 slik at alle gjestene får hilst på henne
  • Prinsessen får fem faddere: kronprins Haakon, prins Willem-Alexander av Nederland, den danske kronprinsesse Mary, prins Carl Philip og prins Daniels søster Anna Westling Söderström
  • Prinsesse Estelles faddere vil ikke få noe formelt eller juridisk bindende ansvar. De fungerer som dåpsvitner og forventes å følge henne gjennom oppveksten (ANB-NTB)
Prinsesse Estelle sammen med sine foreldre, prins Daniel og kronprinsesse Victoria. Bildet er tatt 11. mai. Foto: Kate Gabo, Kungahuset/ANB

Men tilbake på benken på mammas fang begynte protestene.

Dagens hovedperson så seg interessert rundt og kom bare med et par små grynt da hun ble døpt av erkebiskop Anders Wejryd mens kronprinsesse Victoria og prins Daniel fulgte stolt med.

– Estelle vet ikke hva hun er med på, sa Wejryd da han åpnet dåpstalen sin og utløste lett latter blant gjestene.

For en tre måneder gammel prinsesse var det nok litt uvant med korsang og harpemusikk, og etter at selve dåpen var vel overstått, måtte det en smokk til og litt vugging på mammas fang. Da erkebiskopen avsluttet med å velsigne forsamlingen, ble prinsessen mer pratsom og bablet i munnen på Wejryd.

De nesten 400 inviterte strømmet til kirken før seremonien klokka 12. Sist ankom kronprinsesse Victoria og prins Daniel, sistnevnte med datteren i armene.

Deretter kom de fem fadderne, først kronprinsesse Mary av Danmark flankert av kronprins Haakon og prins Willem Alexander av Nederland, og deretter prins Carl Philip sammen med prins Daniels søster, Anna Westling Söderström.

Kronprins Haakon var ikledd Sjøforsvarets gallauniform med Seraphimerordenen og leste bibelvers i begynnelsen av seremonien. Kronprinsesse Mette-Marit var opptatt med konferanse i USA, og var derfor ikke til stede.

Det var imidlertid prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. I likhet med flere andre av de kvinnelige gjestene var Märtha Louise ikledd en lys rosa kjole med hatt i samme farge.

På gjestelisten fra hoffet sto representanter fra en rekke europeiske kongehus. Det gjorde derimot ikke samboerne til prins Carl Philip og prinsesse Madeleine, men etter ønske fra storesøster Victoria var de likevel til stede tirsdag.

Sofia Hellquist og Chris O'Neill ankom før de kongelige gjestene og ble plassert sammen på en av radene bakerst i kirken. Svenske medier spekulerer på at den gradvise aksepten fra svenskekongen er et tegn på at forlovelser kan være nært forestående.

Da dåpen var over, var de to også med de utvalgte gjestene som skulle videre til mottakelse på slottet.


Dåpsfest i parken

Det var en varm forsommerdag i Stockholm tirsdag, og mange hadde trukket til Slottsbacken og Kungsträdgården for å se dåpen overført på storskjermer. Stockholm by spanderte prinsessekake og tre timers fest for nesten tusen førskolebarn.

Seremonien var over flere minutter før skjemaet, dermed var det tid for å vise fram prinsessen til de mange som hadde møtt fram utenfor kirken. Der ble prinsessen og foreldrene møtt med hurrarop mens de ble behørig fotografert. På vei inn igjen så det et øyeblikk ut som om den lille prinsessen hadde sovnet.

Like etter lød en salutt med 21 kanonskudd fra det svenske forsvaret avfyrt fra Skeppsholmen tvers over vannet fra Stockholms slott. (ANB-NTB)

På forsiden nå