...
Lutefisken har sitt eget museum. Foto: Handout

Et kuriøst mangfold

Museums-Norge består ikke kun av Munch-museet, vikingskip, Kon-Tiki og andre verdenskjente severdigheter.

Publisert 29.04.2012 kl 15:43 Oppdatert 29.04.2012 kl 15:45

Tips en venn på e-post:Sært og kuriøst krydrer tilbudet til de nysgjerrige og vitebegjærlige.

Det kan være greit å vite, nå i en tid da mange nordmenn forbereder seg på ferie og fritid, ikke minst i eget land.

– En del av disse er ganske små, og mange er avdelinger av større, sammenslåtte museer. Blant alle de kulturpolitisk korrekte museene, er de utvilsomt med å sette farge på museumskartet, sier generalsekretær Tron Wigeland Nilsen i Norges museumsforbund til NTB.

De er med på å bringe til torgs et særegent, ofte kuriøst, kulturhistorisk mangfold.

Entusiaster

Temaene spenner bredt, ofte sprunget ut av enkeltentusiasters særinteresser.

Østlandets sommerby Drøbak kan vise mer enn Julehuset, også akvarium med verdens eneste lutefiskmuseum med klart formål: «Informere om hvordan livet til en lutefisk arter seg fra fødsel til tallerken». Intet mindre.

Og til lutefisk passer drikke: Svaret finner du kanskje i Småflaskemuseet i Kirkegaten i Oslo – verdens eneste i sitt slag.

Norsk Klippfiskmuseum finner du på Nordmøre, Kveitemuseet i Troms - og Norsk Hermetikkmuseum i Stavanger, for å holde oss til det kulinariske.

Om du føler for å pakke fisk og hermetikk i papp og papir, da er Norsk Emballasjemuseum stedet. I 30 år holdt det lille private museet til i «Knusle Brug & Autos Assorterte Landhandel» på Ulvøya i Oslo. Nå flyttes samlingen til fjordperlen Son.

– Der vil vi etablere oss i løpet av året, forsikrer entusiasten Knut Christian Hallan overfor NTB. Han og hans bedre halvdel borger for raskest mulig å fremvise sine 12.500 gjenstander innenfor kategorien emballasje. En lokal kulturbegivenhet, må vite!

Mangfold

Men mangfoldet går langt utenfor bordkanten. Norsk Tryllemuseum i Oslo, Ovnsmuseet på Bærums Verk og Filmmuseet i Oslo viser andre sider ved det store tilbudet. For ikke å snakke om Det Internasjonale Barnekunstmuseet, også det i Oslo.

Norsk Myrmuseum på Smøla byr på innsikt i torvdrift, bureising og myrnatur. Norsk Fjellsprengningsmuseum byr på vandring i tunnelen som er sprengt i fjellet ved Vegmuseet – se og hør hvordan!

Og da kan jo Rallarmuseet på Finse være en naturlig oppfølger.

På Vega på Helgeland viser E-huset Museum – verdens eneste ærfuglmuseum - tradisjonen med ærfugl som husdyr på en øy med historie 10.000 år tilbake i tid.

Er du tilfeldigvis i Stavanger – stikk innom Vektermuseet i Valbergtårnet. Den siste vekteren i Valbergtårnet var Tobias Sandstøl. Han sluttet i 1922 og var Torbjørn Egners inspirasjon til «Tobias i tårnet» i Kardemomme by. Noe for barna?

Men er du spesielt interessert i hår og frisyre? Da drar du selvsagt til Det norske barber-, frisør- og parykkmuseum på Gamle Fornebu.

Og hvis du vil oppleve et annerledes dyreliv, riktignok ikke bare musealt, men midt i hovedstadens sentrum – Oslo Reptilpark er stedet!

Museumsnasjon

Norge er en museumsnasjon. I Europa ligger vi helt i toppen både i forhold til besøk og til folketall, ifølge generalsekretæren i Museumsforbundet.

– Det startet for vel 100 år siden under nasjonsbyggingen. Norge er et grisgrendt land – ingen bygd med respekt for seg selv kunne være uten et museum som viste deres kultur og historie. Det har også gitt rom for sære og kuriøse, ikke desto mindre morsomme og kulturhistorisk verdifulle samlinger, sier Tron Wigeland Nilsen.

En god hjelp i ferieplanleggingen er Museumsforbundets medlemsoversikt og Museumsguiden.no – fellesportalen for museene i Norge. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Vil ikke kutte høstferien

- Vi har ingen planer om å gjøre endringer i dagens ordning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Enkelte har tatt til orde for å fjerne friuken på høsten.

Nå er Anettes mammahjerte helt igjen

...

PORSGRUNN: I begynnelsen av februar forsvant tyver med bilen til familien Låhne i Porsgrunn. Da forsvant også private filmer fra da barna var små. Åtte måneder senere dukket posen med filmene opp ved en tilfeldighet.

Her er en bunad sydd i Norge

...

SKIEN: En mannsdrakt fra perioden 1880 til 1930, er endelig klar for ny bruk. - Dette er vårt mottrekk til den konfeksjonssydde herrebunaden, sier Kjersti Lyngstad i Husfliden i Skien.

...

En dag for råtasser

SKIEN: Elevene ved Kollmyr skole på Gulset fikk en dag utenom det vanlige onsdag. «Råtassen» skapte idrettsglede på sitt beste.