...
BØR VERNES: Thor W. Gundersen og Else Martens i Skien historielag var i går på befaring ved Marensro skole i Skien. ? En bygning som bør vernes, uttalte Else Martens. Foto: DAN HAGEN

- Skiens ukjente kirke bør bevares

Publisert 14.04.2010 kl 22:16 Oppdatert 15.04.2010 kl 07:21

Tips en venn på e-post:- Skien burde beholde Marensro skole. Det er en historisk bygning som til og med har huset en kirke. Den er i god stand og vel verdt å ta vare på, sier Else Martens i Skien historielag.

Hun var på befaring på Marensro skole i går sammen med Thor W. Gundersen, som er leder av Skien historielag.

Bakgrunnen for befaringen er beslutningen Skien kommune har tatt: Marensro skole skal rives. I stedet skal det komme tilrettelagte boliger for funksjonshemmede.

Skien historielag har skrevet et brev til kommunen med spesielt fokus på loftsetasjen og gjenstandene.

KIRKEN KOM FRAM

Else Martens og Thor W. Gundersen var med TAs utsendte i uthusbygningen og skolebygningen. I toppetasjen på uthusbygningen fant vi to kirkebenker.

Det var i toppetasjen/loftet på selve skolebygningen det kom klart fram at Marensro skole har vært kirke. Her var det byggeelementer som himling og andreaskors, et galleri og mektige bæreelement i tre.

ÅTTE ÅR MED GUDS ORD

- Det ble bygget kirke på Marensro skole rett etter at Skien kirke ble flammenes rov i 1886. Interimkirken bestod vel til 1894 da Skien fikk en ny kirke. Etter dette ble bygningen, etter en ombygning, bruk som skole. Noe den har fungert som helt fram til i dag, forteller Thor W. Gundersen.

Han har selv vært elev på skolen – og lærer. Else Martens har vært elev.

HISTORISK

Skien kommune har avgjort saken i medhold av delegasjon, tillatelse gitt av byutviklingssjefen.

I saksutredningen kommer det fram at skolebygget er registrert som et C-objekt og uthuset som et B-objekt i kulturminnevernplanen.

- For meg er dette klare signaler som vi burde høre på, sier Gundersen. – Men skal bygningen vernes, må kommunen gjøre noe med området omkring bygningen.

- Marensro skole er et svært viktig bygg for oss i Skien, spesielt historisk. Andre lignende bygninger har blitt revet her i byen, som det gamle gymnastikkbygget, og det har gjort oss fattigere, konkluderer Else Martens.

De to vil ha et møte i Skien historielag om befaringen og de har allerede vært i kontakt med Telemark museum, som de håper også vil sette seg sving for å gjøre noe for Marensro skole.

På forsiden nå


NYTT FORSØK: Jens P. Heyerdahl d.a.y.  gjør et nytt forsøk på å få solgt den 5500 mål store skogseiendommen Leivann i Kragerø. Også den nye kjøperen, studenten Helene Pahle Devor fra Oslo, ønsker at et aksjeselskap skal stå som eier av eiendommen. Både kommunen og Fylkesmannen har tidligere vært negative til en slik eierform. Eiendommen er i dag kun bebygd med en liten jakthytte.

Student (25) kjøper Heyerdahls skog

KRAGERØ: Studenten Helene Pahle Devor fra Oslo vil kjøpe den store skogseiendommen Leivann, fra finanskjendisen Jens P. Heyerdahl d.a.y. (den aller yngste). Dette er andre gang Heyerdahl forsøker å få kommunens velsignelse til salg.

Uansett vær- og vindforhold i Norge: Nordmenn vil til Syden. Foto: Berit Keilen, NTB scanpix/ANB

Vi reiser fra go’været

Nordmenn vil til Syden - uansett vær.

...

Nå er det skikkelig varmt i vannet

SKIEN: I går var det den varmeste dagen så langt i år en rekke steder i Telemark. Langvarig varme gjør sitt til at det nå er skikkelig varmt i vannet.

Alvorlig frontkollisjon i Fyresdal

Tips oss: Telefon: 35 58 55 00 E-post: desken@ta.no eller nettvakt@ta.no SMS/MMS Kodeord TATIPS til 2005

FYRESDAL: En mann i 40-årene er alvorlig skadd etter at to personbiler kolliderte på fylkesvei 355 i Fyresdal.