...
BØR VERNES: Thor W. Gundersen og Else Martens i Skien historielag var i går på befaring ved Marensro skole i Skien. ? En bygning som bør vernes, uttalte Else Martens. Foto: DAN HAGEN

- Skiens ukjente kirke bør bevares

Publisert 14.04.2010 kl 22:16 Oppdatert 15.04.2010 kl 07:21

Tips en venn på e-post:- Skien burde beholde Marensro skole. Det er en historisk bygning som til og med har huset en kirke. Den er i god stand og vel verdt å ta vare på, sier Else Martens i Skien historielag.

Hun var på befaring på Marensro skole i går sammen med Thor W. Gundersen, som er leder av Skien historielag.

Bakgrunnen for befaringen er beslutningen Skien kommune har tatt: Marensro skole skal rives. I stedet skal det komme tilrettelagte boliger for funksjonshemmede.

Skien historielag har skrevet et brev til kommunen med spesielt fokus på loftsetasjen og gjenstandene.

KIRKEN KOM FRAM

Else Martens og Thor W. Gundersen var med TAs utsendte i uthusbygningen og skolebygningen. I toppetasjen på uthusbygningen fant vi to kirkebenker.

Det var i toppetasjen/loftet på selve skolebygningen det kom klart fram at Marensro skole har vært kirke. Her var det byggeelementer som himling og andreaskors, et galleri og mektige bæreelement i tre.

ÅTTE ÅR MED GUDS ORD

- Det ble bygget kirke på Marensro skole rett etter at Skien kirke ble flammenes rov i 1886. Interimkirken bestod vel til 1894 da Skien fikk en ny kirke. Etter dette ble bygningen, etter en ombygning, bruk som skole. Noe den har fungert som helt fram til i dag, forteller Thor W. Gundersen.

Han har selv vært elev på skolen – og lærer. Else Martens har vært elev.

HISTORISK

Skien kommune har avgjort saken i medhold av delegasjon, tillatelse gitt av byutviklingssjefen.

I saksutredningen kommer det fram at skolebygget er registrert som et C-objekt og uthuset som et B-objekt i kulturminnevernplanen.

- For meg er dette klare signaler som vi burde høre på, sier Gundersen. – Men skal bygningen vernes, må kommunen gjøre noe med området omkring bygningen.

- Marensro skole er et svært viktig bygg for oss i Skien, spesielt historisk. Andre lignende bygninger har blitt revet her i byen, som det gamle gymnastikkbygget, og det har gjort oss fattigere, konkluderer Else Martens.

De to vil ha et møte i Skien historielag om befaringen og de har allerede vært i kontakt med Telemark museum, som de håper også vil sette seg sving for å gjøre noe for Marensro skole.

På forsiden nå


Fraråder folk å kjøre i sentrum i seks uker

PORSGRUNN: I morgen stenger all trafikk på Porsgrunn bru.

...

Så du også denne?

SKIEN: Denne bilen ble observert i Skien fredag formiddag. Lurte du også på hva det var?

Naboene har vært svært engasjert i byggesaken på Frogner Ring. Tomta ble skilt ut av en eksisterende eiendom for noen år siden, og i fjor ble den kjøpt av Sørensen eiendom, som            har bygget hus der. De de imidlertid oppdaget at nabovarselet ikke stemte med huset som ble bygget, varslet de kommunen, som nå har delt ut kraftige bøter.

1,1 meter for høyt - fikk 130 000 i bot

SKIEN: Byggfirmaene av en bolig på Frogner havnet i trøbbel da kommunen oppdaget at huset er høyere og større enn de ga tillatelse til. Etter et halvt år, kraftige bøter og et ras av naboklager, er det fortsatt usikkert hva som vil skje med huset.

Caroline Helgesen var god og scoret fem mål i cupkampen mot Stabæk onsdag. Men bakspilleren brakk også en finger, og blir borte fra håndballen i opptil seks uker.

Skadetrøbbel for Gjerpen

SKIEN: Caroline Helgesen brakk fingeren mot Stabæk, og er ute i fem til seks uker. Gjerpen-trener Ketil Arntzen tror andre vil gripe sjansen.