Tørken i USA har ødelagt store deler av avlingene av mais, og dermed løper prisene løpsk på verdensmarkedene Foto: U.S. Department of Agriculture/ANB

Fare for matkrise

Globale matvarepriser steg sterkt i juli. Verden kan stå overfor en ny global matkrise, advarer FN.
Publisert 09.08.2012 kl. 14:42 Oppdatert 09.08.2012 kl. 14:50

Tips en venn på e-post:


Fakta om FAOs indeks for matvarepriser

  • Måler månedlige endringer i prisen på noen viktige matvarer.
  • Matvareprisene steg 6 prosent i juli etter tre måneder med prisnedgang.
  • Indeksen sto dermed på 213 poeng på sin egen skala, en oppgang på 12 poeng fra juni
  • Den høyeste målte poengsum var 238, i april 2008.
  • Kornprisindeksen var i juli på 260 poeng, opp 17 prosent, eller 38 poeng fra juni. Høyeste poengsum er her 274, i april 2008.
  • Hovedgrunnen til prisøkningen er tørken i USA, som har ført til en 38 prosents økning i maisprisene.
  • Prisen på hvete gikk også opp med 19 prosent, mens risprisene bare gikk opp med et poeng.
  • Sukkerprisen gikk opp med 34 prosent, eller 12 poeng, til 324 poeng.
  • Kjøttprisindeksen gikk derimot ned 1,7 prosent, eller 3 poeng, til 168 poeng.
  • Meieriproduktprisen forble uendret på 173 poeng. (Kilde: FAO)

Prisene på en gruppe basisvarer økte i juli etter fall de foregående tre månedene, opplyste FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) torsdag.

Det er først og fremst prisen på sukker og korn som stiger, og FN frykter at disse varene vil bli enda dyrere utover høsten.

– Det er en mulighet for at situasjonen vil utvikle seg som i 2007/2008, sier FAOs seniorøkonom og kornanalytiker Abdolreza Abbassian, med henvisning til den forrige globale matkrisen.

Ødelagte avlinger

Den verste tørken på 56 år i USA har ødelagt store deler av avlingene av mais og soyabønner. I tillegg har tørke i Australia og for tidlig regn i Brasil bidratt til at matvareprisene har løpt løpsk. Prisen på mais steg med 23 prosent i juli.

Denne prisøkningen har igjen fått kostnaden på andre matvarer til å klatre.

Trolig vil land som er avhengig av å importere landbruksprodukter, merke prisøkningen best. Hvordan de reagerer på den, blir avgjørende for hvor alvorlig krisen blir. Dersom de som i 2007 svarer med å bygge opp lagre eller gjøre panikkjøp, kan det forverre situasjonen.

– Dobbel trussel

Oxfam mener de økte kornprisene kan føre til at millioner av mennesker verden over rammes av sult og underernæring. I dag er nesten én milliard mennesker for fattige til å fø seg selv.

– Kombinasjonen av økte priser og forventninger om små reserver betyr at verden står overfor en dobbel trussel, sier hjelpeorganisasjonens talsmann Colin Roche.

– Det er størst bekymring for land med stor nettoimport av matvarer og enkelte av de fattigere nettoimportørene i Afrika sør for Sahara, sier Thomas Helbling, økonom i Det internasjonale pengefondet, til Financial Times.

Advarer mot eksportstans

For fem år siden førte en lignende situasjon, kombinert med høye oljepriser og økt dyrking av biologisk drivstoff, til at verdens matvarepriser økte dramatisk. Det førte til voldelige sammenstøt i land som Egypt, Kamerun og Haiti.

FN advarer produsentland mot å reagere på de økte prisene med å forby eller begrense eksport av ris, mais og hvete, siden dette på nytt vil gi økte priser og gjøre situasjonen verre.

– Det er en forventning om at vi ikke kommer til å gjøre politiske feilgrep ved å gripe inn i markedet med reguleringer. Hvis vi unngår dette, kommer vi ikke til å få en like alvorlig situasjon som i 2007/2008. Men hvis den politikken blir gjentatt, er alt mulig, sier FAOs Abbassian til nyhetsbyrået Reuters.

– Mangler virkemiddel

Spekulasjoner om at kornprodusenter ved Svartehavet, spesielt Russland, kan komme til å begrense eksporten som følge av hjemlig tørke, har i seg selv ført til prisoppgang globalt.

Markedene har ikke latt seg berolige av offisielle russiske uttalelser om at korneksporten ikke blir stanset i år, men at begrensninger kan bli aktuelt neste år.

– Siden man ikke kom fram til bindende avtaler under det franske G20-formannskapet i fjor, har ikke verden et effektivt virkemiddel til å regulere eksportforbud med, skriver Financial Times i en lederartikkel.

Også dollarens relative styrke kan forsterke problemet med høye matpriser i høst. I motsetning til i 2007/2008, da økte kornpriser sammenfalt med en svakere dollar, er det motsatte tilfelle i år. Det øker kostnaden for importører. (ANB-NTB)

På forsiden nå