...
Sjef for Den europeiske sentralbank, Mario Draghi, lanserer ny plan for å redde euroen. Foto: EU/ANB/Arkiv

Slik skal han redde euroen

Oppkjøp av gjeldspapirer i eurosonen, er oppskriften på å redde euroen, skal vi tro tysk avis.

Publisert 02.08.2012 kl 08:58 Oppdatert 02.08.2012 kl 09:04

Tips en venn på e-post:

Sjef for Den europeiske sentralbank, Mario Draghi, vil torsdag legge fram en tostegsplan for oppkjøp av gjeldspapirer i eurosonen, ifølge tyske medier. Oppkjøpet skal dempe rentepresset i de kriserammede landene.

Det er avisa Süddeutsche Zeitung som hevder å ha kjennskap til planen ESB-sjefen Draghi vil presentere etter rentemøtet til sentralbanken torsdag.

Ifølge avisa vil Draghi at både ESB og eurolandenes permanente krisefond ESM kjøper opp gjeldspapirer fra Spania og Italia. Det vil kutte lånekostnadene for de to landene.

Den tyske Bundesbank motsetter seg nye støttekjøp fra ESB, men Mario Draghi kommer likevel til å få gjennomslag for planen, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Det er knyttet svært stor spenning til møtet torsdag etter at Draghi i forrige uke sa at ESB ville ta «alle nødvendige skritt» for å redde euroen, og la til:

– Og tro meg, det vil være nok.

Uttalelsene har ført til høye forventninger om at ESB nå kraftfulle grep.

– Vi venter nå på ESB-handling etter disse uttalelsene, sier økonomen Cedric Thellier i banken Natixis.

Planen skal gå ut på at krisefondet ESM skal kjøpe små mengder obligasjoner direkte fra landene, mens sentralbanken handler gjeldspapirene i andrehåndsmarkedet.

Utsatt til september?

Ifølge Süddeutsche Zeitung kommer det etter møtet torsdag trolig ingen formell kunngjøring om oppkjøpsplanene. Mer sannsynlig er det at Draghi på pressekonferansen gjentar det han sa i forrige uke, men med mer detaljer.

En endelig beslutning er ikke ventet før etter 12. september, når den tyske forfatningsdomstolen har sagt sin mening om ESM-fondet.

Målet med redningsplanen er å roe ned de private investorene og få renten ned på et nivå landene klarer å håndtere. Spania har gjennomført massive kutt, uten at det har vært tilstrekkelig til å roe ned finansmarkedene.

Eurosonens permanente krisefond ESM vil erstatte EUs nåværende krisefond EFSF i september, men flere er bekymret for at det ikke vil være stort nok hvis land som Spania og Italia trenger redningspakker.

Banklisens

Et annet tiltak som diskuteres er derfor å gi ESM en banklisens, slik at fondet kan låne penger fra sentralbanken. Italias statsminister Mario Monti sa onsdag at en slik lisens vil komme på plass.

– En slik lisens vil gjøre fondet i stand til å håndtere den stadig mer omfattende krisen i eurosonen, sa Monti på en pressekonferanse i Finland. Tyskland er imidlertid negative også til dette fordi det kan føre til økt inflasjon.

I USA varslet sentralbanken Federal Reserve onsdag verken renteendringer eller nye stimuleringstiltak. Federal Reserve valgte å holde styringsrenten uendret på mellom 0 og 0,25 prosent. I en kunngjøring onsdag slår banken fast at den amerikanske økonomien fortsatt sliter tungt og at tempoet i veksten avtar, men likevel blir det ikke varslet nye stimuleringstiltak i denne omgang. (ANB-NTB-Reuters-AFP)

På forsiden nå


...

Sykehuset mangler viktige fagfolk

SKIEN: Sykehuset Telemark mangler viktige fagfolk innenfor en rekke avdelinger. Og det kan bli enda større mangler i årene som kommer.

...

Faren for rus øker

SKIEN: Ungdom som faller ut av organisert fritidsaktivitet tidlig er mest utsatt for å havne på skråplanet og begynne med rusmidler, viser en ny undersøkelse.

TØFF DAME: Ingeborg Omdal Lykseth er en av landets seks modisgste kvinner. Arrangementet ble avholdt på Edderkoppen teater i Oslo onsdag kveld.

Ingeborg: Én av Norges tøffeste

Det var aldeles overveldene- og i selskap med de nominerte kjente jeg meg stolt og ydmyk, sier Ingeborg Omdal Lykseth etter at magasinet Tara onsdag kåret årets tøffeste gründerkvinne.

- Vi har allerede fått inn det vi skal

TELEMARK: Elever ved tretten skoler i Telemark jobber for at jenter i Malawi og Etiopia skal få muligheten til å ta seg en utdanning og egne valg.