...
Sjef for Den europeiske sentralbank, Mario Draghi, lanserer ny plan for å redde euroen. Foto: EU/ANB/Arkiv

Slik skal han redde euroen

Oppkjøp av gjeldspapirer i eurosonen, er oppskriften på å redde euroen, skal vi tro tysk avis.

Publisert 02.08.2012 kl 08:58 Oppdatert 02.08.2012 kl 09:04

Tips en venn på e-post:

Sjef for Den europeiske sentralbank, Mario Draghi, vil torsdag legge fram en tostegsplan for oppkjøp av gjeldspapirer i eurosonen, ifølge tyske medier. Oppkjøpet skal dempe rentepresset i de kriserammede landene.

Det er avisa Süddeutsche Zeitung som hevder å ha kjennskap til planen ESB-sjefen Draghi vil presentere etter rentemøtet til sentralbanken torsdag.

Ifølge avisa vil Draghi at både ESB og eurolandenes permanente krisefond ESM kjøper opp gjeldspapirer fra Spania og Italia. Det vil kutte lånekostnadene for de to landene.

Den tyske Bundesbank motsetter seg nye støttekjøp fra ESB, men Mario Draghi kommer likevel til å få gjennomslag for planen, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Det er knyttet svært stor spenning til møtet torsdag etter at Draghi i forrige uke sa at ESB ville ta «alle nødvendige skritt» for å redde euroen, og la til:

– Og tro meg, det vil være nok.

Uttalelsene har ført til høye forventninger om at ESB nå kraftfulle grep.

– Vi venter nå på ESB-handling etter disse uttalelsene, sier økonomen Cedric Thellier i banken Natixis.

Planen skal gå ut på at krisefondet ESM skal kjøpe små mengder obligasjoner direkte fra landene, mens sentralbanken handler gjeldspapirene i andrehåndsmarkedet.

Utsatt til september?

Ifølge Süddeutsche Zeitung kommer det etter møtet torsdag trolig ingen formell kunngjøring om oppkjøpsplanene. Mer sannsynlig er det at Draghi på pressekonferansen gjentar det han sa i forrige uke, men med mer detaljer.

En endelig beslutning er ikke ventet før etter 12. september, når den tyske forfatningsdomstolen har sagt sin mening om ESM-fondet.

Målet med redningsplanen er å roe ned de private investorene og få renten ned på et nivå landene klarer å håndtere. Spania har gjennomført massive kutt, uten at det har vært tilstrekkelig til å roe ned finansmarkedene.

Eurosonens permanente krisefond ESM vil erstatte EUs nåværende krisefond EFSF i september, men flere er bekymret for at det ikke vil være stort nok hvis land som Spania og Italia trenger redningspakker.

Banklisens

Et annet tiltak som diskuteres er derfor å gi ESM en banklisens, slik at fondet kan låne penger fra sentralbanken. Italias statsminister Mario Monti sa onsdag at en slik lisens vil komme på plass.

– En slik lisens vil gjøre fondet i stand til å håndtere den stadig mer omfattende krisen i eurosonen, sa Monti på en pressekonferanse i Finland. Tyskland er imidlertid negative også til dette fordi det kan føre til økt inflasjon.

I USA varslet sentralbanken Federal Reserve onsdag verken renteendringer eller nye stimuleringstiltak. Federal Reserve valgte å holde styringsrenten uendret på mellom 0 og 0,25 prosent. I en kunngjøring onsdag slår banken fast at den amerikanske økonomien fortsatt sliter tungt og at tempoet i veksten avtar, men likevel blir det ikke varslet nye stimuleringstiltak i denne omgang. (ANB-NTB-Reuters-AFP)

På forsiden nå


Fraråder folk å kjøre i sentrum i seks uker

PORSGRUNN: I morgen stenger all trafikk på Porsgrunn bru.

...

Så du også denne?

SKIEN: Denne bilen ble observert i Skien fredag formiddag. Lurte du også på hva det var?

Naboene har vært svært engasjert i byggesaken på Frogner Ring. Tomta ble skilt ut av en eksisterende eiendom for noen år siden, og i fjor ble den kjøpt av Sørensen eiendom, som            har bygget hus der. De de imidlertid oppdaget at nabovarselet ikke stemte med huset som ble bygget, varslet de kommunen, som nå har delt ut kraftige bøter.

1,1 meter for høyt - fikk 130 000 i bot

SKIEN: Byggfirmaene av en bolig på Frogner havnet i trøbbel da kommunen oppdaget at huset er høyere og større enn de ga tillatelse til. Etter et halvt år, kraftige bøter og et ras av naboklager, er det fortsatt usikkert hva som vil skje med huset.

Caroline Helgesen var god og scoret fem mål i cupkampen mot Stabæk onsdag. Men bakspilleren brakk også en finger, og blir borte fra håndballen i opptil seks uker.

Skadetrøbbel for Gjerpen

SKIEN: Caroline Helgesen brakk fingeren mot Stabæk, og er ute i fem til seks uker. Gjerpen-trener Ketil Arntzen tror andre vil gripe sjansen.