...
I forbindelse med de voldsomme kampene i Aleppo har opprørerne klart å kapre flere stridsvogner, opplyser journalister i byen. I tillegg har soldater hoppet av fra hæren og tatt med seg pansrede kjøretøyer over til opprørerne. Foto: AP video/ANB

Setter inn tunge våpen

Washington (ANB-NTB-Reuters): Syriske opprørere har nå begynt å angripe regimestyrker med hærens egne stridsvogner. Soldater skifter side midt i kampens hete, mens CIA bistår opprørerne fra sidelinjen.

Publisert 02.08.2012 kl 08:51 Oppdatert 02.08.2012 kl 13:26

Tips en venn på e-post:


...
Barack Obama gir grønt lys for en opptrapping av støtten til de syriske opprørerne. Foto: Marco Castro, FN/ANB

Fakta om borgerkrigen i Syria

  • Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars i fjor og var inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen. Regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene. I kjølvannet fulgte et væpnet opprør
  • Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en sekspunktsplan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men er ikke blitt respektert
  • Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er minst 20.000 mennesker drept i konflikten. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder
  • Rundt 1,5 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne i Syria. Over 290.000 syrere har flyktet til utlandet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)
  • (Kilder: UNHCR, SOHR, Røde Halvmåne i Syria)

Syriske opprørere bombarderte torsdag flybasen Menagh utenfor Aleppo ved hjelp av en stridsvogn de hadde fått tak i, hevder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Flybasen huser jagerfly og kamphelikoptre som de siste dagene er blitt brukt til angrep i millionbyen Aleppo.

I forbindelse med de voldsomme kampene i Aleppo har opprørerne klart å kapre flere stridsvogner, opplyser journalister i byen. I tillegg har soldater hoppet av fra hæren og tatt med seg pansrede kjøretøyer over til opprørerne.

De tunge våpnene er kjærkomne for opprørsstyrkene, som hittil kun har hatt lette våpen å stille med mot regimets jagerfly, kamphelikoptre og stridsvogner.

De væpnede opprørerne i Syria får også stadig mer hjelp fra utlandet. USAs president Barack Obama har undertegnet en hemmelig ordre som gir CIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner vide fullmakter til å bistå opprørerne. Det bekrefter amerikanske tjenestemenn anonymt overfor flere medier.

Det er uklart når Obama undertegnet ordren om økt hjelp til opprørerne, men i både USA og Europa forteller kilder at det har vært en merkbar forbedring i opprørsstyrkenes organisering den siste tida.

Mens hæren ser ut til å ha gjenvunnet kontrollen i hovedstaden Damaskus, har opprørsstyrkene klart å holde stand i Aleppo, som er Syrias største by.

Den frie syriske hær (FSA), som er den største væpnede opprørsgruppen i Syria, har flere tusen krigere i byen, hevder FSAs leder i Aleppo, oberst Abdel Jabbar al-Oqaidi.

– Vi vil angripe regimestyrkene i hele Aleppo. Vi vil ikke gi oss før hele byen er befridd, sier han.

USA har foreløpig avstått fra å bevæpne opprørerne. Men USA samarbeider med land som gir våpenhjelp, deriblant Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar, for å identifisere opprørsgrupper som er støtteverdige, opplyser kilder ifølge nyhetskanalen CNN.

Den utenlandske våpenhjelpen har for det meste bestått i lette våpen, men opprørerne har nå også fått tilgang til noen titalls bakke-til-luft-raketter, ifølge nyhetskanalen NBC News. Disse kan brukes mot Assads fly og helikoptre.

CNNs kilder forteller videre at amerikansk etterretning gir de syriske opprørerne opplysninger om den syriske hærens bevegelser.

USA samarbeider samtidig med et hemmelig kommandosenter som er opprettet i Tyrkia for å koordinere den utenlandske hjelpen til opprørerne.

Det syriske regimet står på sin side fast på at opprørerne vil bli beseiret. Da Syria markerte hærens dag onsdag, berømmet president Bashar al-Assad de væpnede styrkene for deres innsats i kampene.

Men presidentens tale ble gitt i skriftlig form, og Assad viste seg ikke offentlig i forbindelse med markeringen.

Det er nå gått flere uker siden Assad sist ble sett offentlig. Hvor han oppholder seg, er uvisst, og uttalelsene onsdag ga ingen nye spor.

Assad er feig, mener USA.

– Vi mener helt ærlig at det er feigt at en mann som er gått i skjul, kommer med formaninger til sine væpnede styrker om å fortsette å slakte sivilister i eget land, sier pressetalsmann Patrick Ventrell i USAs utenriksdepartement.


Vil opprette sikkerhetssone

I sin tale til hæren fastslår Assad at Syria står midt i et avgjørende slag om landets framtid. Samtidig betegner han opprørerne som «terroristgrupper». Det provoserer opprørsstyrkene.

– Vi sier til regimet at vi jage det, for det er regimet som er terroristen, sier Oqaidi.

FSAs pressetalsmann Kassem Saadeddine hevder opprørsstyrkene kontrollerer halve Aleppo og mesteparten av provinsene rundt byen. Ifølge ham er målet å ta kontroll over hele regionen fra Aleppo og nord til grensa mot Tyrkia.

– Her håper vi på å kunne opprette en sikkerhetssone, sier Saadeddine til nyhetsbyrået AFP. (ANB-NTB-Reuters)

På forsiden nå


KYSTKULTUR: Tårnbrygga kystkultursenter gir de besøkende kunnskap om den lokale kystkulturen og framstår som et veldig populært samlingssted for de besøkende. Gjestehavna i forgrunnen og Kystkultursenteret er den røde bygningen.

Kystkultursenter legges ned

JOMFRULAND: Driften av Tårnbrygga Kystkultursenter på Jomfruland legges ned i august som følge av Kragerø kommunes håp om å spare rundt 50 000 kroner. De to eierne av det svært populære senteret, Jørgen Haave og Birgitte Sjøberg opplever en kommune som gjør det umulig for dem å drive stedet.

TO KJØREFELT: I denne rundkjøringen er to kjørefelt oppmerket, til forskjell fra eksempelet til Gjensidige. Tor Hefre, fagsjef for motor og jurist ved Gjensidige, mener at det ikke trenger å være en oppmerking i rundkjøringen for at det skal forstås som to kjørefelt. (Illustrasjonsfoto). Foto: BA Arkiv.

– De lager sine egne regler

Kjørelærer påstår at Gjensidige lager sine egne regler for trafikk i rundkjøring.

...

Syklist påkjørt av bil

SKIEN: En mannlig syklist i 60-årene ble påkjørt ved rundkjøringen på Wattenberg, torsdag formiddag.

...

Derfor er det død fisk her

KRAGERØ: Tidligere denne måneden ble det meldt om død fisk og misfarget vann i Kilsfjorden. Nå har kommunen funnet ut hva som er årsaken.