...
Eksplosjonen i Burgas var svært kraftig. Foto: AP Video

Iran avviser ansvar

Iran avviser all innblanding i terrorangrepet mot israelske turister i Bulgaria.

Publisert 19.07.2012 kl 18:48 Oppdatert 19.07.2012 kl 18:59

Tips en venn på e-post:Samtidig har bulgarske myndigheter offentliggjort en video av mannen som er mistenkt for å ha utløst bomben.

Det 15 sekunder lange klippet er lagt ut på YouTube og viser en hvit, langhåret mann med bermudashorts, solbriller og caps, bærende på en stor ryggsekk mens han vandrer rundt på flyplassen i Burgas.

Mannen er mistenkt for å ha utført selvmordsaksjonen mot en turistbuss med israelske turister som nylig hadde ankommet Bulgaria. Fem israelere og en bulgarsk bussjåfør ble drept i tillegg til angriperen. Over 30 ble såret, tre av dem alvorlig.

De skadde israelerne ble torsdag hentet hjem til Israel der de straks ble kjørt vekk i ambulanser.

Anklaget Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å anklage Iran for angrepet. Ifølge Israel ble det utført av den libanesiske Hizbollah-bevegelsen ved hjelp av Iran.

– Angrepet er et ledd i en global terroraksjon utført av Iran og Hizbollah som omfatter en rekke land på fem kontinenter, sa Netanyahu på en pressekonferanse torsdag.

– Anti-iransk

Iranske myndigheter avviser anklagene som «latterlige», samtidig som de beskylder Israel for å ville skape en anti-iransk stemning.

– Den islamske republikken, som selv er det største offeret for terrorisme, mener at terrorisme setter uskyldige liv i fare, og fordømmer det derfor sterkt, sier en talsmann for iransk UD, Ramin Mehmanparast. Også Hizbollah nekter for å være innblandet i bombeangrepet.

India og Thailand

Det siste halvåret har det vært en rekke angrep mot israelske mål i utlandet, og Israel mener å ha solide bevis for at Iran står bak angrepet i Burgas.

I februar ble israelske diplomater i både India og Thailand utsatt for bombeangrep, og kort tid etterpå ble et lignende angrep avverget i Georgia.

Nylig ble en svensk statsborger pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt angrep mot israelske turister på øya.

Ifølge Midtøsten-eksperter er det ikke umulig at angrepene har en sammenheng.

– Israel og Iran har ført en hemmelig krigføring de siste årene, hvor de gjengjelder hverandres likvideringer, sier Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse (SISA) til NTB.

Han peker på at Iran beskylder Israel for drap på iranske atomforskere. Lurås mener likevel at Israels anklager mot Iran og Hizbollah kom svært raskt etter onsdagens angrep, før etterforskningen var satt i gang.

Ikke krig

– Dette dreier seg i bunn og grunn om en maktkamp i regionen, hvor Israel og Iran kjemper mot hverandre om å få tronen, sier Midtøsten-historiker Hilde Henriksen Waage.

Men verken Waage eller Lurås tror onsdagens angrep har høynet faren for væpnet konflikt mellom de to landene. Begge tviler på at Israel vil sette forholdet til USA på spill. Lurås mener uttalelsene handler om at israelske politikere ønsker å vise handlekraft.

– De må svare, men jeg tror det heller vil skje på etterretningssiden. Det er mulig at de skrur opp trykket når det gjelder likvidering av iranske vitenskapsmenn eller andre tilknyttet regimet i Iran, sier Lurås.

(ANB-NTB)

På forsiden nå


STORE TAP: Store summer har gått tapt de siste årene på Gautefallheia. Selskapet Gautefall Smålian AS, som eies av danske investorer, har samlet opp et udekket underskudd på over 40 millioner kroner. Drangedal sparebank forsøker fortsatt å finne nye eiere til hotellet. ? I et godt samarbeid med kommunen forsøker vi å få til en langsiktig løsning, sier banksjef Kjell Nærum. ARKIVFOTO: ARILD HANSEN

Fortsetter å blø på Gautefallheia

DRANGEDAL: Tapsrekken fortsetter for de danske investorene på Gautefall. Selskapet Gautefall Smålian AS har nå et udekket tap på over 40 millioner kroner.

...

Mann (41) og kvinne (19) laget bråk i sentrum

SKIEN: Politiet ba en mann og en kvinne om å holde seg unna Skien sentrum. Men de lot vær.

Ronny Deilas første virkelige smak på Celtic-livet skjer på Island i kveld. Foto: RUSSELL CHEYNE, Reuters/NTB scanpix/ANB

Berg-duell trolig neste for Deila

Ronny Deila fikk en drømmestart som Celtic-trener på skotsk jord. Laget hans utspilte KR Reykjavik og vant 4-0 tirsdag.

SJEKKER BILER FOR HUNDER: Vekter på Nordbyen, Martin Haugen, fikk lørdag to henvendelser fra parkeringsvaktene om biler hvor hunder hadde blitt etterlatt i varm bil i solsteken.

– Jeg banket på ruta, men bikkja lå helt stille

I sommer har vekter Martin Haugen og hans kolleger oppdaget minst sju hunder innestengt i parkerte biler.