...
Den 6 måneder lange turen vil ta deg i bane rundt Månen. Foto: Excalibur Almaz/Teknofil.no

Nå kan du kjøpe billett til Månen

I 2015 går første tur. Det er bare et par ulemper...

Publisert 27.06.2012 kl 18:00 Oppdatert 28.06.2012 kl 08:38

Tips en venn på e-post:[Teknofil.no] Drømmer du om å bli astronaut og å kunne utforske andre planeter? Nå er dette faktisk mulig, dersom du har råd.

Det Isle of Man-baserte selskapet Excalibur Almaz annonserer nå at de er klare for å selge billetter til Månen. Romskipet skal ikke lande på overflaten, men vil gå i bane rundt «fru Luna». Første avgang er planlagt allerede i 2015, skriver Huffington Post.

Men det er et par ulemper du bør ta i betraktning før du drar kredittkortet.


Ulempe 1: Prisen

Det er naturligvis ikke billig å utforske Kosmos. Pris per snute er på rundt 155 millioner dollar, eller 935 millioner norske kroner, ifølge Financial Times. For de pengene kan du kjøpe mer enn 2,5 millioner Grandiosaer, så her bør du tenke nøye over hva som betyr mest for deg i livet. I tillegg må hver deltaker gjennomføre seks måneders astronaut-trening.


Ulempe 2: Romskipene

Stoler du på denne ombygde romkapselen fra det gamle Sovjet? Foto: Excalibur Almaz

At selskapet planlegger å bruke utrangerte romfartøy fra det gamle Sovjet, lyder ikke akkurat betryggende. Heldigvis har de røsket ut 70-tallselektronikken og erstattet den med moderne teknologi.

Fire gjenbrukbare romkapsler, hver med plass til tre personer, skal skytes opp på toppen av Soyuz-FG-raketter. Når de kommer i bane rundt Jorden skal kapslene dokke med to sammenkoblede Salyut-romstasjoner som samlet har en kapasitet på 95 kubikkmeter. Romstasjonene vil bli utstyrt med egne framdriftssystemer og skal frakte turistene til Månen.

– Det blir som en romstasjon med evne til å forflytte seg, sier selskapets 65-årige grunnlegger, amerikaneren Art Dula.


Fordelene

Dette er romskipet som skal fly passasjerene til Månen.Foto: Excalibur Almaz

Om du er komfortabel med ulempe 1 og 2, er det bare å begynne å glede seg. Du vil med egne øyne få se noe bare Apollo-astronautene har sett før deg, nemlig Månens bakside. Du får også oppleve en "jordoppgang" idet vår hjemplanet titter fram bak Månens horisont. Dersom du kommer hjem i live, vil du trolig også få bedre drag på det motsatte kjønn med din nye astronaut-tittel.


For de rike

Excalibur Almaz forventer at kundene vil være eventyrlystne rikfolk og en og annen enehersker. I tillegg håper selskapet på å skaffe ekstra inntekter ved å bedrive forskning. Ifølge Wall Street Journal har Dula planer om å nå en asteroide som kan høstes for verdifulle ressurser.

Synes du 935 millioner er for dyrt, finnes det heldigvis et rimeligere alternativ. Virgin Galactic, med Sir Richard Branson i spissen, tilbyr fra neste år romferder til kun 1,2 million kroner. SpaceShipTwo tar deg riktignok bare 110 kilometer opp fra bakken, men det er tilstrekkelig til at du kan skryte av å ha vært i verdensrommet.

Kilder: Huffington Post, Financial Times, The Wall Street Journal, Excalibur Almaz

På forsiden nå


Alexander Groth og Ola Jacobsen har funnet seg en plass og inntatt kontorstolene sine. «Counter-Strike» og «Minecraft» er blant favorittspillene. Gutta regner ikke med å være superopplagte mandag morgen.

300 ungdommer skal bo på Ibsenhuset i helga

SKIEN: Over 300 ungdommer har inntatt Ibsenhuset, utstyrt med pc-er, hodeputer og kontorstoler. Her skal det spilles lenge og vel i det arrangøren omtaler som Telemarks største datalan.

Naboene har vært svært engasjert i byggesaken på Frogner Ring. Tomta ble skilt ut av en eksisterende eiendom for noen år siden, og i fjor ble den kjøpt av Sørensen eiendom, som            har bygget hus der. De de imidlertid oppdaget at nabovarselet ikke stemte med huset som ble bygget, varslet de kommunen, som nå har delt ut kraftige bøter.

1,1 meter for høyt - fikk 130 000 i bot

SKIEN: Byggfirmaene av en bolig på Frogner havnet i trøbbel da kommunen oppdaget at huset er høyere og større enn de ga tillatelse til. Etter et halvt år, kraftige bøter og et ras av naboklager, er det fortsatt usikkert hva som vil skje med huset.

Iverksatte redningsaksjon etter to menn på fisketur

HJARTDAL: To personer skal ha falt i vannet ved Kilodden i Hjartdal.

Begge personbilene er fullstendig utbrent etter den alvorlige ulykken. En person er bekreftet omkommet.

E18 var stengt i flere timer etter dødsulykke

TVEDESTRAND: En person omkom i en kollisjon mellom bil og vogntog på E18 i Songe i Tvedestrand kommune fredag ettermiddag. Vegen vil være stengt i lengre tid.