...
Nico Widerberg. Foto: Jarl M. Andersen, SA/ANB

Mintes 22. juli-ofrene

Kunstneren Nico Widerberg var blant dem som var til stede for å minnes ofrene etter 22. juli da minnesmerket ble avduket i Haugesund søndag.

Publisert 19.08.2012 kl 16:44 Oppdatert 19.08.2012 kl 19:22

Tips en venn på e-post:

Minst 17 av de 52 kommunene som har takket ja til steinene har nå avduket dem. Widerberg synes det var spesielt å delta på seremonien i parken ved rådhuset i Rogalands-byen søndag.

- Det å møte familiene, de etterlatte og representanter fra byen og høre deres reaksjon på skulpturen, var fint, sier Widerberg til NTB.

Også i Ørsta og i Hokksund i Øvre Eiker kommune ble det avduket minnesmerker søndag. Utover sensommeren og høsten skal over 30 slike steiner avdukes rundt om i landet til minne om de 77 menneskene som ble drept 22. juli i fjor.

- Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger og jeg møter folk som sier de kan kjenne seg igjen i og sette pris på symbolikken. Det er godt å kjenne at det stemmer, det jeg har prøvd å gjøre, sier Widerberg.

Widerberg var også til stede i Sarpsborg 22. juli da minnesmerket ble avduket.

- Det er ikke alle som har spurt om jeg vil være til stede, og det er ikke det som er meningen heller. Men for min egen del er det fint å være her og se at skulpturen blir godt mottatt, sier kunstneren.

I flere andre kommuner var avdukingen en del av markeringen 22. juli, men mange har valgt å vente til etter skoleferien med seremonien. Onsdag, en måned etter årsdagen for terrorangrepene, skal bautaen avdukes i Alta, Bærum, Halden, Hamar, Namsos, Eidsvoll, Nes, Nesodden, Salangen og Stange.

Minnesmerkene er utført i Iddefjordgranitt, er mer enn 2 meter høye og veier rundt 1.700 kilo.

En tekst av Lars Saabye Christensen, om samling og samhold, er sandblåst på den ene siden, mens datoen 22. juli er hogget inn på motsatt side. Til sammen 52 kommuner har takket ja til tilbudet, og alle minnesmerkene er nå sendt ut fra steinhoggeriet i Sarpsborg.

Fire kommuner; Oslo, Hole, Ringerike og Trondheim, har takket nei, mens Drammen fortsatt er på vent.

Minnesmerkene er gitt av en anonym giver, som kontaktet Widerberg direkte og ga ham oppdraget med å lage steinene. De ble tilbudt alle de 56 kommunene, pluss Svalbard, som mistet en eller flere av innbyggerne sine i terroraksjonene 22. juli i fjor.

Kritikk

Da gaven ble kjent i januar i år, førte det til kritikk fra kunstnermiljøer fordi de mener flere burde ha fått komme med forslag og at det burde vært lyst ut en konkurranse om minnesmerkene. Andre var kritiske til at en privat og ukjent giver skulle bestemme hva som skal stå i det offentlige rom.

- Mitt ønske var å bidra og gjøre noe etter 22. juli. Nå føler jeg at de negative reaksjonene bare er blitt et bakteppe som ikke betyr noe, sier Widerberg etter at mange av steinene er reist og han selv har fått høre pårørende og andres positive reaksjoner etter avdukingene.

(ANB-NTB)

På forsiden nå


...

- Det er tragisk, men dette er kalkulert risiko

PORSGRUNN: Om ett år skal Leif Harald Bergseth og kona Tone Gravir bestige Mount Everest. I dag ble minst 12 personer drept i et snøskred i samme traseen som paret skal følge.

Snart braker det løs!

2. påskedag er så definitvt fotballens festdag. #TAfotball varmer opp sammen med Notodden-trener Kenneth Dokken og Pors-assistentrener Truls Wallestad.

...

Varmet opp til travfesten

SKIEN: I dag startet festen, og i morgen påskeaften er det forventet tusenvis av gjester til årets påsketrav på Klosterskogen. Stor sol på himmelen og god stemning er spådd.

...

Danset på bordet for Fogertys

Bandet som covrer Creedence og John Fogerty har lenge hatt en høy stjerne hos Lundetangens publikum.