...
UTE AV KONTROLL: Her gikk det helt i ball. Husleia ble ikke betalt. Leietakeren ble kastet ut, men fikk senere oppfølging på kommunens «boskole». Vedlikeholdsavdelingen fikk nok å gjøre. Foto: BOLIGKONTORET/SKIEN KOMMUNE

Når det enkle blir for vanskelig

SKIEN: Kleshaugen stinker om kapp med søpla. Gardinene har rakna. Regningsbunken er et gulhvitt monster.

Ørnulf Hjort-Sørensen
Ørnulf Hjort-Sørensen Profil E-post
Publisert 07.09.2012 kl 06:16 Oppdatert 07.09.2012 kl 15:12

Tips en venn på e-post:Og hver dag drukna hun nesten i flaskehavet i entréen. Etter to uker var den nyoppussede leiligheten et katastrofeområde. Naboene sneik seg forbi i trappa, sinna og skremte.

Alt må læres, heter det. Sannere blir det ikke, for de som skal lære boligmarkedets desiderte tapere å bo.

Skien kommune var tidlig ute med det. Nå har de 10 av dem: Boveiledere. Seks på avdeling for rus- og psykisk helse. To, og to assistenter på Nav Skiens flyktningavsnitt.

EN KOPP

- Nøkkelen ligger i at de må ønske det sjøl. Men det kommer overraskende på noen at det skal så mange småting til for å klare seg alene. Mange er vant til å få hjelp, mer enn å måtte yte noe sjøl.

Har du overlevd i en tåke av tvilsomme madrasser i raserte rom, blant tomflasker og sprøytespisser. Har du klamret deg til livet i angst og beksvarte depresjoner. Kommer du fra nedbrente landsbyer i krigsherjede Afrika, ja da kan du ha litt å lære om renhold, bruke ting, passe på ting, betale regninger, handle, finne fram, snakke med folk.

- Det kan begynne med noe så enkelt som å vaske en kopp, sier Torunn Haugen Aks.

SPARER STORT

Skien kommune bruker mye penger på å eie og leie boliger til ulike sosialklienter, blant dem psykisk syke og rusmisbrukere med og uten psykiatriske diagnoser. Mange er lysår unna å kunne tenke på noe så prosaisk som renhold og personlig økonomi. Boligkontoret må ofte forholde seg til stygt raserte og forsøplede leiligheter. Håndverkerne i eiendomsavdelingen må ta rehabiliteringsjobbene. Det er derfor ingen tvil om at boveilederne sparer kommunen for store vedlikeholdsutgifter.

- Det er lite meningsfullt også, å hive ut folk hele tida, bare for å måtte skaffe dem et sted bo et annet sted.

HVA ER BRA?

Men jobben handler om mye mer enn det, mener Aks.

- Vi tvinger oss ikke på noen. Klientene må søke om få bruke oss. De må ønske en endring, ønske å lære seg å mestre livet bedre. Da kan vi bli enige om å sette en slags standard for hva som er godt nok. Vi skal respektere at ikke alle bryr seg med det vi synes er bra og riktig.

Boveilederne i rus- og psykiatriavdelingen har 15-20 på sine lær-å-bo-lister i løpet av året. Personalet har ulik sosial- og helsefaglig bakgrunn.

Kommer følelsen av å klare hverdagslivet bedre, kan det være duket for å gå løs på samfunnet utenfor stuedøra. Fra de enkle sosiale ferdighetene som å veksle noen ord med fremmede mennesker, gå på butikken, finne en buss, gå en tur, betale en regning. Andre våger seg på et treningsstudio.

- Tilbudet er ikke lovpålagt for kommunen. Men jeg skal si deg at mange av disse folka ville vært veldig synlige i bybildet uten.

DISKRESJON

Tjenesten ble opprettet i 2006, og består nå også av en gruppe kvinner i 18-25 årsalderen som møtes regelmessig til oppfølging og sosialt samvær.

Boveilederne operer i sivil og kjører sine egne biler. Da blir ingen kompromittert. Det styrker tilliten.

- Mange sier at de har besøk av en venn, sier Aks.

- Rus og psykiske problemer, det kan være en farlig miks. Er jobben farlig?

- Nei. Noen ganger har jeg hatt hjertet i halsen. Men de skumle episodene har vært veldig få i løpet av alle disse årene. Dette er frivillig. Vi er ønsket. Da er brukerne vennlig innstilt, og vi vet at vi er gjester.

På forsiden nå


...

Elevene kastet ut stolene i protest

SKIEN: Elevene ved Skien videregående skole har fått nok av skolens dårlige stoler og pulter. I dag streiket de og satte seg på pultene i protest.

...

Investerer 2,2 milliarder i Porsgrunn

Styret i Yara International ASA har godkjent en NOK 2.250 millioner investering i økt produksjonskapasitet for premiumgjødsel ved fabrikken i Porsgrunn.

Måtte stoppe bil med spikermatte

KRAGERØ: Politiet holdt tirsdag kveld kontroll på E18 ved Gjerdemyra i Kragerø, men ikke alle forbipasserende var like interessert i å stoppe.

Her er Ingunn tilbake i huset hun ble kastet ut av

SKIEN: En video som ble publisert på Youtube tirsdag ettermiddag viser Ingunn Sigurdsdatter og hennes venner tilbake på adressen i Skippergaten 13 i Skien. Den samme adressen som Sigurdsdatter dagen før var blitt kastet ut fra. I videoen "dømmes" hun til å flytte tilbake.