...
- GRATULERER: Byggmester og sensor Leif Ingar Liane (til venstre) gratulerer Ruben Nilsen med bestått svenneprøve som tømrer. ? Det her er noe mer enn et fagbrev, svenneprøven er mer «gullkantet», forklarer Liane. Foto: INGE FJELDDALEN

Tar svenneprøven bak murene

SKIEN: Ruben Nilsen (37) har ikke ligget på latsiden bak den høye fengselsmuren i Skien. To uker har han brukt på den siste praktiske oppgaven - en stor redskapsbod, og fredag fikk han svaret på om han hadde bestått svenneprøven som tømrer.

Ørnulf Holen E-post
Publisert 08.07.2012 kl 20:51 Oppdatert 09.07.2012 kl 06:23

Tips en venn på e-post:


...
Foto: INGE FJELDDALEN

Byggmestrene Leif Ingar Liane og Jan Eskeland var hyret inn som sensorer av Telemark fylkeskommune. Fredag tok de turen til Telemark fengsel, Skien avdeling, hvor en spent Ruben Nilsen ventet. Han har sonet i fengselet i to og et halvt år, og den tida har han brukt på å utdanne seg til tømrer.

- DU HAR BESTÅTT

Den siste praktiske oppgaven til svenneprøven var en stor redskapsbod, som måtte lage på 37,5 timer. De to sensorene undersøkte byggverket nøye, før de kunne fastslå at de få manglene de fant var «flisespikkeri».

- Du har bestått, og det er en veldig bra bestått – det her er helt supert! Vi er veldig fornøyde, og det er ikke tvil om at du kan det her, sa Leif Ingar Liane, som dermed kunne gratulere Nilsen med svenneprøven som tømrer.

Nilsen selv forteller at utdanninga i fengselet har vært svært viktig for ham.

UTDANNING OG BAND

- Jeg trives jo med snekkerfaget, og nå får jeg noe positivt ut av soninga. Det er jo snakk om å skape seg en fremtid, og da må man ha noen papirer, sier Nilsen.

Foruten at han har tatt svenneprøven innenfor murene, er han også med i et bluesband i fengselet.

- Både utdanninga og bandet er rehabilitering på høyt plan, mener Nilsen, som snart skal overføres til et annet fengsel.

Han har halvannet år igjen av soninga, og målet når han blir løslatt er klart.

- Da skal jeg jobbe som snekker, sier Nilsen.

- MANGE TAR UTDANNING

Verksmester Øystein Kleiv i Telemark fengsel, Skien avdeling, forteller at det er de innsatte og ansatte som sammen har laget produksjonshallen hvor elevene jobber. Lærer Leif Lyngstad sier at de satser på utdanning i fengselet, og at de har en høy andel som tar utdanning, sammenliknet med andre fengsler.

- Vi har TIP (teknikk og industriell produksjon), tømrer, møbelsnekker og kokkefag. Hjalmar Johansen videregående skole har ansvaret for fellesfagene. 35 av de 82 innsatte her tar en eller annen form for utdanning, så det er en ganske høy prosent som søker opplæring i en eller annen form, sammenliknet med andre steder. Fem av de 32 tar utdannelse på universitets- og høyskolenivå. Vi legger til rette ved at en kan få ha pc på cella, og den muligheten er spesielt god her. Da får en mulighet til å drive med skolearbeid på cella, sier Lyngstad.

De innsatte har naturlig nok ikke tilgang til internett på pc-en på cella. Men i noen fag får en begrenset tilgang til internett under tilsyn, i forbindelse med utdanninga.

Lyngstad sier at de innsatte som er utlendinger får engelskopplæring.

- Vi har også kurs i filosofi, økonomi, kosthold og ernæring, og det er veldig stor interesse for kursene, sier Lyngstad.

På forsiden nå


STORE TAP: Store summer har gått tapt de siste årene på Gautefallheia. Selskapet Gautefall Smålian AS, som eies av danske investorer, har samlet opp et udekket underskudd på over 40 millioner kroner. Drangedal sparebank forsøker fortsatt å finne nye eiere til hotellet. ? I et godt samarbeid med kommunen forsøker vi å få til en langsiktig løsning, sier banksjef Kjell Nærum. ARKIVFOTO: ARILD HANSEN

Fortsetter å blø på Gautefallheia

DRANGEDAL: Tapsrekken fortsetter for de danske investorene på Gautefall. Selskapet Gautefall Smålian AS har nå et udekket tap på over 40 millioner kroner.

...

Mann (41) og kvinne (19) laget bråk i sentrum

SKIEN: Politiet ba en mann og en kvinne om å holde seg unna Skien sentrum. Men de lot vær.

Ronny Deilas første virkelige smak på Celtic-livet skjer på Island i kveld. Foto: RUSSELL CHEYNE, Reuters/NTB scanpix/ANB

Berg-duell trolig neste for Deila

Ronny Deila fikk en drømmestart som Celtic-trener på skotsk jord. Laget hans utspilte KR Reykjavik og vant 4-0 tirsdag.

SJEKKER BILER FOR HUNDER: Vekter på Nordbyen, Martin Haugen, fikk lørdag to henvendelser fra parkeringsvaktene om biler hvor hunder hadde blitt etterlatt i varm bil i solsteken.

– Jeg banket på ruta, men bikkja lå helt stille

I sommer har vekter Martin Haugen og hans kolleger oppdaget minst sju hunder innestengt i parkerte biler.