...
PUSSET OPP: Det er Link arbeid som har pusset opp «Bjarkå», og som skal holde den i drift: Gunnar Dale, daglig leder i Link arbeid, Matthew Burnside, Jan Åge Heian og Tom Strømstad. Foto: Bjørn Johannessen

Sjøsatt på nytt

I dag ble den gamle ferja som gikk mellom Follestad og Klosterøya i Skien sjøsatt på nytt med champagne og hornmusikk.

Publisert 27.05.2010 kl 20:43 Oppdatert 27.05.2010 kl 20:44

Tips en venn på e-post:Skien bystyre og flere andre hadde møtt opp på Jernbanebrygga da «Bjarkå» ble sjøsatt av Heidi Hamadi (SV), som ønsket den hell og lykke på ferden.

Link arbeid har pusset opp ferja siden februar i år. De har foreløpig ikke rukket å få stålbåten ferdig innvendig. Båtmotoren skal være i topp stand. Det var meningen å ta en prøvetur i dag, men den mangler ennå eksosanlegg. Den solide ferja veier ni tonn.

KORTESTE STREKNING

«Bjarkå» gikk i ferjetrafikk mellom verkstedene på Follestad og Union-fabrikkene fra 1922 fram til 1971.

- Det er antakelig Norges korteste frittgående ferjestrekning med en lengde på 125 meter, sa initativtaker Tor Arnesen, under sjøsettingen, der musikkorpset Telefylket spilte Skienssangen.

EN HALV MILLION

Ordfører Rolf Erling Andersen sa den første forbindelsen var prammer, og deretter kom det en elektrisk ferje, som ingen vet hvor er blitt av.

Så overtok «Bjarkå» overfarten. Den har trolig fraktet en halv million mennesker mellom sundet. Andersen fortalte at «Bjarkå» har fraktet like mange passasjerer som Bratsbergbanen. Han sa ferja var et viktig knutepunkt mellom jernbanestasjonen og resten av byen.

ILDSJELER

Ordføreren mente det var flott at Skien har så mange ildsjeler som får til noe, og takket alle som har bidratt til at «Bjarkå» er tilbake på plass. Arnesen mente det var bedre med en ferje mellom Follestad og Klosterøya enn en bru.

- Det er planer om en bru mellom her, men det vil koste mye penger. En ferje er i hvert fall gjennomførbart, påpeker Arnesen.

LANDFAST

Arnesen sa de fant «Bjarkå» i Fredrikstad. Det var tilfeldig at den lå der fordi den fikk problemer med giret og lå landfast. Da var den eid av David Reiss-Andersen.

Skien kommune kjøpte «Bjarkå» tilbake for 100 000 kroner. Det er også planer om at Link arbeid skal drifte fartøyet. Ferjeleiet ved Follestad ligger der fortsatt med den gamle ferjebua, som ble restaurert i 2006, og snart kommer det også på plass et ferjeleie på Klosterøya.

På forsiden nå


Politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen utenfor Justisdepartementet tidligere denne uka. Politidirektoratet skal ha landet på en løsning med ni politidistrikter her i landet. Politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen utenfor Justisdepartementet tidligere denne uka. Politidirektoratet skal ha landet på en løsning med ni politidistrikter her i landet. Foto: Vidar Ruud

Vil slå sammen Telemark, Buskerud og Vestfold

Oslo (ANB-NTB): Politidirektoratet mener landet i framtida bør deles inn i ni politidistrikter.

...

Tollerne tok hunden til Vigdis

LARVIK: Da Vigdis Fischer kom tilbake til Larvik med «Superspeed» lørdag, ble hun fratatt utstillingsvalpen Hunter. Dette skjedde fordi tollerne ikke kunne regelverket, noe som kostet henne 5.600 kroner og en kjøretur på 320 kilometer.

FORTVILT: Monica Espedalen sier hun ikke har tillit til skolen etter det som skjedde. ? Det er et lite sted. Folk prater jo med hverandre. Og jeg må jo tross alt møte de menneskene her, sier hun.

Meldt til barnevernet for rus – testet negativt

BAMBLE: «Ustelt», «luktet alkohol» og «sterkt beruset» skrev skolen i bekymringsmeldingen til barnevernet. Men Monica Espedalen testet negativt på alle rusmidler under én time senere.

...

Fra sykdom til maraton

SKIEN: Gry Slåen lever med den kroniske sykdommen fibromyalgi. Fra å være en aktiv idrettsjente gikk hun til å sove mesteparten av døgnet. Nå har hun snudd om på livet takket være trening og er på vei tilbake i arbeid.