Fortsatt rutefly fra Notodden Lufthavn

NOTODDEN: Bergen Air Transport (BAT) satser 500 000 kroner på Notodden Lufthavn. Dermed kan ruta mellom Notodden og Bergen starte opp igjen.

Jarle Pedersen E-post
Publisert 08.01.2004 kl 21:03 Oppdatert 08.01.2004 kl 21:03

Tips en venn på e-post:Bergen Air Transport har de siste ukene måttet frakte sine passasjerer til Geiteryggen fordi ledelsen ved Notodden Lufthavn 20. november 2003 frivillig stengte flyplassen for ruteflygninger. Grunnen var manglende oppfølging av krav fra Luftfartsverket. Det har kostet flesk og har påført flyselskapet bortimot 50 000 kroner i ekstrautgifter i uka. I går løste midlertidig de finansielle problemene seg.

- BAT starter opp ruteflyging igjen så snart det er praktisk mulig og alle nødvendige tillatelser er på plass. Dette har vært en lang prosess og vi som har stått midt oppe i det har jobbet vettet av oss, sier controller Olav Forberg.

IKKE CHARTERFLY

For å få tilbake Notodden Lufthavn har BAT nå gått inn med 300 000 kroner i rene penger i året og 200 000 kroner til innkjøp av et påkrevet nødstrømsaggregat. Før jul bevilget Notodden kommune 1,2 millioner driftskroner til Notodden Lufthavn. Dermed er flyplassen sikret i minst ett budsjettår til. Men drømmen om charterfly er skrinlagt.

Det begynte med en ide om chartertrafikk og 11 nabokommuner som fikk søknad om direkte pengestøtte. De fleste takket etter hvert nei. Dermed måtte driften omdefineres slik at man nå er tilbake til å være en småflyplass med mulighet for ruteflygninger. Fremtidens fly kan ikke være større enn 5700 kilo og ta ni passasjerer. Skulle charterfly lande på Notodden ville kravene til det vært like høye som de er på for eksempel Gardermoen og Torp.

- Vi kan ikke lengere ta ned store fly hvis behovet melder seg. Da må vi i tilfelle få en spesialtillatelse, sier Forberg.

Han sier beslutningen om å skrinlegge drømmen om charterturisme senker behovet for inntekter og fører til færre utgifter.

- Bruttobudsjettet vårt er nå nede på 2,2 millioner kroner, sier han.

20 ARBEIDSPLASSER

Fremdeles mangler det altså noen kroner for å komme i balanse, men styret i Notodden Lufthavn har sett på muligheten for å overføre noen midler fra fjoråret.

- Ut fra en totalvurdering har vi funnet det forsvarlig å gå for fortsatt drift, sier Forberg. Beslutningen om fortsatt drift berget også nattesøvnen til flere arbeidstakere som har sitt virke i forbindelse med flyplassen.

- Fire personer jobber direkte med lufthavna og BAT sysselsetter tre personer i forbindelse med notoddenruta. Dessuten har 13 personer (ni årsverk), tilknyttet de to flyverkstedene fått en sikrere fremtid på grunn av beslutningen om videre drift, sier Forberg.

SER MOT KONGSBERG

- BAT sender et svært viktig signal ved å gå inn med så mye penger som de gjør. Også de 1,6 millioner investeringskronene Notodden Lufthavn fikk av Notodden Utvikling i fjor var svært viktig. I praksis så var det vel det som reddet flyplassen på Notodden, sier Forberg.

Styret i Notodden Lufthavn har også tenkt tanken om å få flere til å bruke flyplassen i fremtiden. Det handler om å få pendlere fra Kongsberg til å bruke Notodden i stedet for Torp og Gardermoen.

- Kanskje vi kan ta litt av det pendlermarkedet ved å bygge opp troverdige og forutsigbare rutetilbud, sier Forberg.

TA fikk ikke tak i daglig leder Geir Hellsten i BAT i går.

På forsiden nå


STORE TAP: Store summer har gått tapt de siste årene på Gautefallheia. Selskapet Gautefall Smålian AS, som eies av danske investorer, har samlet opp et udekket underskudd på over 40 millioner kroner. Drangedal sparebank forsøker fortsatt å finne nye eiere til hotellet. ? I et godt samarbeid med kommunen forsøker vi å få til en langsiktig løsning, sier banksjef Kjell Nærum. ARKIVFOTO: ARILD HANSEN

Fortsetter å blø på Gautefallheia

DRANGEDAL: Tapsrekken fortsetter for de danske investorene på Gautefall. Selskapet Gautefall Smålian AS har nå et udekket tap på over 40 millioner kroner.

...

Mann (41) og kvinne (19) laget bråk i sentrum

SKIEN: Politiet ba en mann og en kvinne om å holde seg unna Skien sentrum. Men de lot vær.

Ronny Deilas første virkelige smak på Celtic-livet skjer på Island i kveld. Foto: RUSSELL CHEYNE, Reuters/NTB scanpix/ANB

Berg-duell trolig neste for Deila

Ronny Deila fikk en drømmestart som Celtic-trener på skotsk jord. Laget hans utspilte KR Reykjavik og vant 4-0 tirsdag.

SJEKKER BILER FOR HUNDER: Vekter på Nordbyen, Martin Haugen, fikk lørdag to henvendelser fra parkeringsvaktene om biler hvor hunder hadde blitt etterlatt i varm bil i solsteken.

– Jeg banket på ruta, men bikkja lå helt stille

I sommer har vekter Martin Haugen og hans kolleger oppdaget minst sju hunder innestengt i parkerte biler.