Lakseteine

- Det koker med laks

I dag er siste teinetrekk i Kjærra for denne sesongen. Og at det er laks i teina kan du se på denne unike videoen.

Publisert 16.08.2012 kl 16:55 Oppdatert 16.08.2012 kl 21:56

Tips en venn på e-post:


...

Med videokamera montert på en stang, har leder i Kjærra Laxefiske, Ole Petter Skjerven, sjekket innholdet i teina før torsdagens teinetrekk, det skriver Østlandsposten på nett.

Slike opptak er aldri tidligere gjort, forteller Skjerven og viser fram videoen hvor laksen står som sild i tønne i teina.

- Ja, det er godt over tjue laks i teina nå, så laksen står ganske tett. Man blir nesten fascinert av å se laksen, der den blank og fin står og stanger for å komme seg videre oppover i vassdraget mot gyteplassene. Opptak vi gjorde for 14 dager siden viser at det var 27 laks i teina den gangen, sier Skjerven.

LIVE STREAM

Grunnen til videoopptakene var at andelseierne hadde et ønske om å se hvordan laksen har det i teina. Et videokamera gir også bedre bilder enn en vanlig vannkikkert. Neste sommer har Skjerven ønske om å sette opp et webkamera, med live stream av det som skjer i teina døgnet rundt.

- Det kan nok være interessant for flere.

- MYE LAKS

Det har vært et veldig bra år for laksen i Numedalslågen i år, forteller Skjerven.

- Det er uhyre sjelden at det er så mye laks som i år. Det er også unikt at gjennomsnittsvekta er så høy som 5,5 kg. Det vitner om optimale forhold. Som følge av lav vanntemperatur er det lite soppinfeksjoner på laksen, og høy vannstand gjør at den beveger seg raskt opp elva. Det ser vi på hvor blank og fin den er, det er et kvalitetsstempel.

Så langt i sesongen er det via www.lakseborsen.no innrapportert fangster på totalt 2.391 laks, innveid til over 13 tonn.

- Det er mye, vi kan kanskje fiske så mye som 15 tonn i år, mot normalt 10 til 12 tidligere år. Det viser også midtsesongevalueringen som la grunnlag for en økning i kvoten for vår del, sier Skjerven.

FORNØYD

Siden fiskestart i uke 28 har Kjærrateina fisket 28 laks på tilsammen 162 kilo.

- Det har vært høy vannstand, så teina kom sent på plass. Dessuten ønsker vi ikke å fylle kvoten før tiden. Vi vil at flest mulig skal kunne få se hvordan denne gamle kulturhistoriske fangstredskapen fungerer.

Og det har vært bra besøk hver gang teina trekkes, forteller Skjerven.

- I snitt har det vært rundt 200 til stede, og det er vi kjempefornøyd med.

- Torsdag klokken 17 kommer vi til å vise mælkast i Hoggtveita, en foss nedenfor Kjærra. Mandag gjorde vi et prøvekast, og da tok vi 12 store laks i et av kastene. Helt vanvittig, avslutter Skjerven som også ønsker velkommen til teinetrekking i Kjærra torsdag klokken 18.

På forsiden nå


...

Utgiftene til sosialhjelp går rett til værs

SKIEN: Utgiftene til sosialhjelp har gått rett til værs det siste året, og i år ligger det an til et underskudd på 5,4 millioner. Nav er spesielt bekymret for ungdom og innvandrere som ikke kommer seg ut i jobb.

...

Dette skjer med Lekeland-tomta

SKIEN: Lekelandstomta på Falkum har stått ubrukt siden stengingen i 2009. I dag ble det vedtatt å bygge 200-250 nye boliger på tomta.

...

Skylder staten 830 millioner

Eiere av 331.000 kjøretøy har enten ikke betalt årsavgiften eller den er betalt for sent. Til sammen skylder de staten 830 millioner kroner.

Godt voksne menn knuste vindusrute på skole

SKIEN: To menn i 40-årene skal bli avhørt onsdag etter at de angivelig forsøkte å gjøre innbrudd på Skien videregående skole i natt.