Lakseteine

- Det koker med laks

I dag er siste teinetrekk i Kjærra for denne sesongen. Og at det er laks i teina kan du se på denne unike videoen.

Publisert 16.08.2012 kl 16:55 Oppdatert 16.08.2012 kl 21:56

Tips en venn på e-post:


...

Med videokamera montert på en stang, har leder i Kjærra Laxefiske, Ole Petter Skjerven, sjekket innholdet i teina før torsdagens teinetrekk, det skriver Østlandsposten på nett.

Slike opptak er aldri tidligere gjort, forteller Skjerven og viser fram videoen hvor laksen står som sild i tønne i teina.

- Ja, det er godt over tjue laks i teina nå, så laksen står ganske tett. Man blir nesten fascinert av å se laksen, der den blank og fin står og stanger for å komme seg videre oppover i vassdraget mot gyteplassene. Opptak vi gjorde for 14 dager siden viser at det var 27 laks i teina den gangen, sier Skjerven.

LIVE STREAM

Grunnen til videoopptakene var at andelseierne hadde et ønske om å se hvordan laksen har det i teina. Et videokamera gir også bedre bilder enn en vanlig vannkikkert. Neste sommer har Skjerven ønske om å sette opp et webkamera, med live stream av det som skjer i teina døgnet rundt.

- Det kan nok være interessant for flere.

- MYE LAKS

Det har vært et veldig bra år for laksen i Numedalslågen i år, forteller Skjerven.

- Det er uhyre sjelden at det er så mye laks som i år. Det er også unikt at gjennomsnittsvekta er så høy som 5,5 kg. Det vitner om optimale forhold. Som følge av lav vanntemperatur er det lite soppinfeksjoner på laksen, og høy vannstand gjør at den beveger seg raskt opp elva. Det ser vi på hvor blank og fin den er, det er et kvalitetsstempel.

Så langt i sesongen er det via www.lakseborsen.no innrapportert fangster på totalt 2.391 laks, innveid til over 13 tonn.

- Det er mye, vi kan kanskje fiske så mye som 15 tonn i år, mot normalt 10 til 12 tidligere år. Det viser også midtsesongevalueringen som la grunnlag for en økning i kvoten for vår del, sier Skjerven.

FORNØYD

Siden fiskestart i uke 28 har Kjærrateina fisket 28 laks på tilsammen 162 kilo.

- Det har vært høy vannstand, så teina kom sent på plass. Dessuten ønsker vi ikke å fylle kvoten før tiden. Vi vil at flest mulig skal kunne få se hvordan denne gamle kulturhistoriske fangstredskapen fungerer.

Og det har vært bra besøk hver gang teina trekkes, forteller Skjerven.

- I snitt har det vært rundt 200 til stede, og det er vi kjempefornøyd med.

- Torsdag klokken 17 kommer vi til å vise mælkast i Hoggtveita, en foss nedenfor Kjærra. Mandag gjorde vi et prøvekast, og da tok vi 12 store laks i et av kastene. Helt vanvittig, avslutter Skjerven som også ønsker velkommen til teinetrekking i Kjærra torsdag klokken 18.

På forsiden nå


...

Vil bli verdens råeste i sporet

SKIEN: OL-rusen er ute av kroppen og Magnus Krog (27) har måttet sette seg nye mål. Verdenscupseier, VM-medalje og tittelen «verdens råeste kombinertløper» står på planen.

...

Dobler artistbudsjettet – og vel så det

SKIEN: – Artistbudsjettet er på totalt 200 000 mot 80 000 i fjor. Du merker at disse gutta er proffe, asså!

...

Stjal 1.800 sigaretter i tax free-butikken

Deretter forsøkte 29-åringen å smugle dem igjennom tollen.

...

Kan gi skoletilbud i fritida

SKIEN: Fylkeskommunen og kommunene vurderer flere tiltak for elevene som ble rammet av streiken. Utdanningsforbundet vil at alle pengene som er spart, skal gå tilbake til skolene.