...
ARKIV Foto: NTB SCANPIX

- Sannheten må fram

Oslo: Kunne Politiets sikkerhetstjeneste ha avslørt Anders Behring Breivik før terrorangrepene 22. juli? AUF-leder Eskil Pedersen håper på svar i 22. juli-kommisjonens rapport.

Publisert 09.08.2012 kl 16:59 Oppdatert 09.08.2012 kl 18:12

Tips en venn på e-post:- Jeg regner med at politiets responstid vil bli et tema for rapporten. I tillegg forventer jeg at kommisjonen drøfter hvordan en slik tragedie kan unngås i framtiden, sier Pedersen til NTB.

Han mener overvåkings- og sikkerhetstjenestens innsats vil stå sentralt i en slik sammenheng.

- Erfaringene viser at et terrorangrep sjelden kommer alene. Da bomben eksploderte, ville det ha vært på sin plass å sikre store arrangementer som fant sted samme dag. Jeg har tatt opp dette med kommisjonen, fordi jeg mener vi må lære av det.

Kritisk

Pedersen stiller spørsmål ved om PST i forkant av angrepene fulgte nøye nok med på trusselen fra det ekstreme høyre.

- Jeg er ikke i posisjon til å felle dom over PSTs interne vurderinger, men politisk motivert vold er det i all hovedsak høyreekstreme som har stått for i Norge, sier han.

AUF-lederen forbereder sine folk på en massiv mediedekning når kommisjonens rapport legges fram på mandag. I organisasjonen er det ulike syn på det som venter.

- Noen har behov for å vite nøyaktig hva som ikke fungerte. Andre ønsker ikke å dvele så mye ved det som skjedde. Uansett tror jeg alle innser at det ikke er opp til de overlevende å bestemme hvor stor oppmerksomhet 22. juli-saken får. Hele landet er berørt av det som skjedde, sier han.

Responstid

AUF-lederen mener det er hevet over tvil at politiet brukte for lang tid på å komme seg til Utøya. Han forventer at rapporten er ærlig og usminket på dette punktet, samtidig som han maner til realisme i samfunnets krav og forventninger til politiet.

- Vi kan ikke forhindre all kriminalitet og ethvert terrorangrep. Og det er urimelig å kreve at terrorpolitiet er på plass i løpet av få minutter hvor som helst i landet, sier Pedersen.

Han legger til at rapporten også bør gi honnør til dem som fortjener det, ikke minst helsepersonell som var i virksomhet 22. juli og dagene som fulgte.

- Sannheten må fram, både på godt og vondt, sier Pedersen, som selv avgitt forklaring for 22. juli-kommisjonen.

I løpet av halvannen time fortalte han om egne opplevelser den skjebnesvangre dagen.

Ønsker gjenvalg

Selv overlevde han Utøya ved å søke tilflukt om bord i AUF-ferja MS Thorbjørn. Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv slo fast overfor NRK i fjor høst at båtens bevegelser kom til å bli kartlagt, men AUF-lederen er ikke urolig for at rapporten vil problematisere forholdene rundt ferja i nevneverdig grad.

- Jeg ser ikke på dette som relevant. Kommisjonen skal gjennomgå myndighetenes håndtering av angrepene, sier han.

Det har vært et langt og ekstremt krevende år for Eskil Pedersen og hele AUF, men selv er han innstilt på å fortsette i vervet i to år til.

- Jeg ønsker gjenvalg på landsmøtet i oktober. Det har selvfølgelig vært en tung periode og et vondt år, men samtidig har AUF vokst og blitt styrket. Jeg vil bruke de to neste årene til å bringe AUF videre fra 22. juli, sier han.

På forsiden nå


Med dette apparatet måler kiropraktor Torleif Trykkerud infralyd over lange avstand, og han ser hvordan storm og væromslag påvirker folks helsetilstand.

Urolig vær ved Island gjør ham syk

SKIEN: Kiropraktor Torleif Trykkerud i Skien måler hvordan infralyd kan påvirke folks helse. Han har selv opplevd at han blir dårligere når væromslaget og lavtrykkene kommer innover Nordsjøen.

...

Kritiserer sikkerheten på Torp

Sikkerhetstiltakene på Sandefjord lufthavn Torp var ikke gode nok natt til 5. juni da en 17-åring fra Larvik tok seg inn på flyplassen og senere ble funnet død.

Mens sammenlignbare regionteatret har to eiere, har Teater Ibsen tre. Nå truer både Vestfold og Telemark fylkeskommune med å trekke seg ut om ikke teatret går videre med samarbeidsavtalen i Tønsberg. ? Denne situasjonen er skapt av Vestfold, ikke av oss. Vi blir presset inn i et samarbeid vi ikke vet utfallet av, sa utvalgsleder i Skien kommune,Heidi Hamadi, før kulturpolitikerne sendte saken videre til høyere hold.

Tøff drakamp rundt Teater Ibsen

- Jeg er sjokkert over at fylkeskommunen vender Skien ryggen og støtter Vestfold, sier Heidi Hamadi. Hun kaller fylkesrådmannens ultimatum for en primitiv måte å jobbe på.

SKUDDVILLIG: Nykommer Caroline R. Helgesen skal erstatte Emilie Hegh Arntzen. Mot Stabæk var hun ikke redd for å prøve og scoret fem mål.

Gjerpen ute av cupen

SKIEN: Eliteserielaget Stabæk ble for sterke og vant 34-24 over Gjerpen i onsdagens cupkamp. Trener Ketil Arntzen ser framgang.