...
ARKIV Foto: NTB SCANPIX

- Sannheten må fram

Oslo: Kunne Politiets sikkerhetstjeneste ha avslørt Anders Behring Breivik før terrorangrepene 22. juli? AUF-leder Eskil Pedersen håper på svar i 22. juli-kommisjonens rapport.

Publisert 09.08.2012 kl 16:59 Oppdatert 09.08.2012 kl 18:12

Tips en venn på e-post:- Jeg regner med at politiets responstid vil bli et tema for rapporten. I tillegg forventer jeg at kommisjonen drøfter hvordan en slik tragedie kan unngås i framtiden, sier Pedersen til NTB.

Han mener overvåkings- og sikkerhetstjenestens innsats vil stå sentralt i en slik sammenheng.

- Erfaringene viser at et terrorangrep sjelden kommer alene. Da bomben eksploderte, ville det ha vært på sin plass å sikre store arrangementer som fant sted samme dag. Jeg har tatt opp dette med kommisjonen, fordi jeg mener vi må lære av det.

Kritisk

Pedersen stiller spørsmål ved om PST i forkant av angrepene fulgte nøye nok med på trusselen fra det ekstreme høyre.

- Jeg er ikke i posisjon til å felle dom over PSTs interne vurderinger, men politisk motivert vold er det i all hovedsak høyreekstreme som har stått for i Norge, sier han.

AUF-lederen forbereder sine folk på en massiv mediedekning når kommisjonens rapport legges fram på mandag. I organisasjonen er det ulike syn på det som venter.

- Noen har behov for å vite nøyaktig hva som ikke fungerte. Andre ønsker ikke å dvele så mye ved det som skjedde. Uansett tror jeg alle innser at det ikke er opp til de overlevende å bestemme hvor stor oppmerksomhet 22. juli-saken får. Hele landet er berørt av det som skjedde, sier han.

Responstid

AUF-lederen mener det er hevet over tvil at politiet brukte for lang tid på å komme seg til Utøya. Han forventer at rapporten er ærlig og usminket på dette punktet, samtidig som han maner til realisme i samfunnets krav og forventninger til politiet.

- Vi kan ikke forhindre all kriminalitet og ethvert terrorangrep. Og det er urimelig å kreve at terrorpolitiet er på plass i løpet av få minutter hvor som helst i landet, sier Pedersen.

Han legger til at rapporten også bør gi honnør til dem som fortjener det, ikke minst helsepersonell som var i virksomhet 22. juli og dagene som fulgte.

- Sannheten må fram, både på godt og vondt, sier Pedersen, som selv avgitt forklaring for 22. juli-kommisjonen.

I løpet av halvannen time fortalte han om egne opplevelser den skjebnesvangre dagen.

Ønsker gjenvalg

Selv overlevde han Utøya ved å søke tilflukt om bord i AUF-ferja MS Thorbjørn. Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv slo fast overfor NRK i fjor høst at båtens bevegelser kom til å bli kartlagt, men AUF-lederen er ikke urolig for at rapporten vil problematisere forholdene rundt ferja i nevneverdig grad.

- Jeg ser ikke på dette som relevant. Kommisjonen skal gjennomgå myndighetenes håndtering av angrepene, sier han.

Det har vært et langt og ekstremt krevende år for Eskil Pedersen og hele AUF, men selv er han innstilt på å fortsette i vervet i to år til.

- Jeg ønsker gjenvalg på landsmøtet i oktober. Det har selvfølgelig vært en tung periode og et vondt år, men samtidig har AUF vokst og blitt styrket. Jeg vil bruke de to neste årene til å bringe AUF videre fra 22. juli, sier han.

På forsiden nå


NORSK DUELL: Henning Berg gikk seirende ut av duellen med Ronny Deila. Foto: Czarek Sokolowski (Ap)

Deila: - Jeg er fryktelig, fryktelig skuffet

Fikk juling av Henning Bergs polske lag.

...

Krever at stengt sti skal åpnes igjen

KRAGERØ: Kragerø kommune krever at en sti på Jomfruland, som har blitt sperret med et gjerde og stein, blir åpnet for allmennheten. Kommunen mener at stien går over et område som skal regnes som utmark.

...

Martine fra Porsgrunn var med på å vinne VM-bronse i beach håndball

PORSGRUNN/RECIFE: 22 år gamle Martine Welfler var med på å vinne VM-bronse i beach håndball i forrige uke. - Det er det største jeg har opplevd, sier porsgrunnsjenta.

...

Naboer klager på pubbråk

SKIEN: Naboer klager på støy og høy musikk fra puben Folque kafe i gågata i Skien sentrum.