...
Foto: BRIAN SNYDER

Ekstremværet "Frida" på vei

For fjerde gang på litt over en måned er det ventet flom i Telemark.

Tom Erik Holland
Tom Erik Holland Profil E-post
Publisert 06.08.2012 kl 10:46 Oppdatert 06.08.2012 kl 15:44

Tips en venn på e-post:NVE har sendt ut flomvarsel for Telemark og agderfylkene.

- Det er varslet mye nedbør i dag mandag, og tirsdag. Det er ventet at vannføringen vil øke raskt i enkelte vassdrag. Lokalt mye nedbør og kraftige byger kan medføre oversvømmelser, og tettbygde strøk vil være spesielt utsatt, skriver NVE på sine nettsider.

EKSTREMVÆRET FRIDA

Ekstremværet Frida rammer Agder-fylkene med store nedbørsmengder mandag, varsler Meteorologisk institutt. Sist gang det ble meldt ekstremvær på grunn av nedbør her i landet var i 2005.

Det kan komme opp mot 70-100 millimeter i løpet av det kommende døgnet. Dette gjelder spesielt Vest-Agder og de nordlige delene av Aust-Agder, varsler Meteorologisk institutt.

METTET AV VANN

- Det vil mest sannsynlig bli store lokale forskjeller. Tettbygde strøk med mye asfalt er spesielt utsatt. Folk må holde seg oppdatert gjennom mediene og lokale myndigheter, sier vakthavende meteorolog Pål Evensen til NTB.

På grunn av store nedbørsmengder gjennom sommeren er jordsmonnet flere steder mettet på vann, og ytterligere vannmengder kan dermed føre til at jorda glir ut.

Når meteorologene varsler ekstremvær skyldes det enten storm, høy vannstand, ekstremt stor snøskredfare eller større nedbørsmengder. Sist det ble meldt om ekstremvær på grunn av nedbør var i 2005 da både stormene Kristin og Loke brakte ekstreme nedbørsmengder på Vestlandet.

GÅR FORT OVER

Mandag er det varslet store nedbørsmengder også andre steder i landet, spesielt i Rogaland. Meteorologisk institutt har likevel valgt ikke å gå ut med flomvarsel for dette området.

- Det er høyere terskel for å sende ut ekstremvarsel på Vestlandet, fordi det er i større grad vanlig med kraftig nedbør og fordi terrenget i disse fylkene takler mye nedbør godt, sier Evensen.

Ekstremværet Frida vil ikke vare lenge, og Meteorologisk institutt venter at det vil avta i løpet av tirsdag morgen.

ØKE RASKT

Det er ventet at vannføringen vil øke raskt i enkelte vassdrag, men vannføringen ventes ikke å nå nivå for 5-årsflom i større vassdrag. Lokalt mye nedbør og kraftige byger kan medføre oversvømmelser, og tettbygde strøk vil være spesielt utsatt.

Mye vann i bakken, kombinert med intens nedbør, gir økt risiko for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring.

På forsiden nå


...

Krev lavere rente nå!

Høstkampen om bankkundene har startet. Tiden er inne for å kontakte banken og prute på boliglånsrenta.

Solid doning på veien

BAMBLE: Klokken 18.00 startet en transport fra kaia til Ineos på Rønningen. Derifra skal den 72 meter lange og rundt 400 tonn tunge transporten ta seg opp på hovedveien, følge denne noen kilometer mot Skjerkøya, før den tar oppover mot Herum. Transporten er flere minutter forsinket på grunn av en litt for skrå bakketopp.

...

Disse brødene vil "alle" ha

VINJE: Bakeriet på Mjonøy har på kort tid opparbeidet seg en kundekrets for bakervarer som blir lagt merke til langt utenfor Telemark.

...

Gaupe stopper ny satsing på sau

VINJE: Telemark har landets høyeste antall gaupefamilier etter den siste bestandsmålingen til Rovdata. Tove Bringsvær søker driftsmuligheter på gården hun overtar, men sau er uaktuelt. Vinje kommune fraråder sauehold som følge av høye tapstall.