...
Selv om strømprisen er rekordlav, er nettleien den samme. Foto: Vidar Ruud, ANB

Lav strømpris, høy nettleie

(ANB): I sommer har prisen for nettleie vært nesten dobbelt så høy som selve prisen på strøm.

Publisert 02.08.2012 kl 11:31 Oppdatert 02.08.2012 kl 11:31

Tips en venn på e-post:Mange forbrukere undrer seg over at over at kWh-prisen for nettleie er den samme mens kWh-prisen for strøm har vært historisk lav.

– Jeg har stor forståelse for at mange forbrukere synes prising av strøm er komplisert, spesielt siden nettleien per kWh nå er høyere enn selve strømprisen, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund Nett.

Den totale prisen på strøm består nemlig av tre hovedkomponenter: Selve kraftprisen (det du betaler til den kraftleverandøren du selv har valgt), nettleien (transport av strøm som du betaler til din lokale netteier) og statlige avgifter.

Forbrukeren står fritt til å velge strømleverandør, og prisene på strøm fastsettes ut fra prinsippet om tilbud og etterspørsel.

Er det stort forbruk og lite strøm i omløp, blir prisene høye. Er det derimot god tilgang på strøm, men mindre etterspørsel (slik som nå), blir prisene lave.

Dette gjelder altså selve strømproduktet.

Når det gjelder nettselskapet og nettleien, er situasjonen en helt annen: Fordi det ikke gir mening å bygge to ledningsnett til det samme huset, er strømnettet et naturlig monopol.

Siden det ikke finnes flere nett – og strømkundene ikke kan velge hvilket nettselskap de vil bruke – er nettselskapene strengt regulert av myndighetene.

Det er myndighetene ved NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) som bestemmer hvor store inntekter nettselskapene kan ha.

Selve nettleien kunden betaler går til ulike aktører og fordeler seg stort sett slik: 35 prosent går til drift og vedlikehold av strømnettet og 15 prosent går til Statnett, mens de siste 50 prosentene går til offentlige avgifter som forbruksavgift, innbetaling til energifondet og merverdiavgift.

Nettleien skal dekke kostnadene til å bygge nytt nett, drift og vedlikehold, måling, avregning, fakturering og kundesentertjenester.

Kostnadene forbundet med drift og vedlikehold av strømnettet er tilnærmelsesvis de samme uavhengig av strømmengden som transporteres i nettet, og nettselskapene har derfor små muligheter til å redusere kostander på grunn av lave kraftpriser og mindre forbruk av strøm

På forsiden nå


...

– Naturstridig at Odd er der oppe

SKIEN: Odd har nesten tre ganger så lavt lønnsbudsjett, og spillerstallen har kostet under en tiendedel av Molde sin. Redaktøren av Josimar sammenlikner styrkeforholdet med det mellom Real og Atlético Madrid.

FRA 2009: Fagsykepleier i geriatri Ellen Ditlefsen og geriater Ahmed Al-Fattal var bekymret i 2009 da Sykehuset Telemark ville flytte sengeposten fra Porsgrunn til Skien. Nå er Ditlefsen opprørt og forbannet over forslaget om å kutte ut sengeplassene til pasienter hun beskriver som de mest kompliserte.

- Jeg er opprørt

PORSGRUNN: - Jeg er lei meg, opprørt og forbannet over at eldre pasienter skal bli flyttet hit og dit, sier tidligere fagsykepleier og leder av oppbyggingen av den geriatriske sengeposten i Porsgrunn, Ellen Ditlefsen.

...

- Jeg holdt på å drukne

Didrik Solli-Tangen fikk seg en real skrekkopplevelse da han ferierte med kjæresten på Bali i sommer. - Jeg hadde griseflaks, fortalte sangeren til radioprogrammet p3morgen fredag.