...
ILLUSTRASJONSFOTO Foto: ARKIV

Dramatisk økning

(ANB-NTB): 17 personer omkom i ulykker med fritidsbåt første halvår i år. Det er en dramatisk økning fra i fjor, da omkom åtte personer i årets seks første måneder

Publisert 26.07.2012 kl 16:09 Oppdatert 26.07.2012 kl 17:22

Tips en venn på e-post:Av de 17 som har omkommet hittil i år har samtlige vært menn, og 11 av dem manglet flyteutstyr, viser halvårstallene fra Sjøfartsdirektoratet.

Økningen fra i fjor er dramatisk. I 2011 omkom åtte personer i årets seks første måneder.

Både Sjøfartsdirektoratet og Redningselskapet har helt siden i vår kommet med en klar oppfordring om bruk av flytevest i fritidsbåter, men ikke alle har fulgt det velmente rådet. Liv trolig kunne vært reddet i enkelte av årets ulykker, dersom flytevest hadde vært i bruk.

Tallene viser at 10 av de 17 omkomne var menn i alderen 26-60 år. I fem av ulykkestilfellene ble det kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Statistikken omfatter flere typer ulykker med fritidsbåt, ikke bare drukning.

– Det er vanskelig å trekke en konklusjon etter første halvår, men det vi ser klart er at mange av de omkomne ikke hadde flyteutstyr. Derfor oppfordrer vi alle om å bruke flytevest i fritidsbåt, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Færre oppdrag

Selv om antall omkomne er det dobbelte av fjorårets dødstall, har det nitriste sommerværet i lange perioder av feriemånedene ført til færre oppdrag for Redningsselskapet.

De foreløpige tallene fra selskapet viser at det har vært 1.723 oppdrag i juni og helt fram til de siste dagene av juli.

– Aktiviteten på sjøen er ifølge redningsskøytene betydelig lavere enn i fjor sommer. Dermed går også antall oppdrag ned, sier kommunikasjonsrådgiver Ingar Sagedal Bie i Redningsselskapet til NTB.

Det er ikke usannsynlig at det er det dårlige været som har ført til nedgang i båttrafikk blant ferieturistene.

– Det blir en spekulasjon, men jeg tror veldig mange er blitt lei det dårlige været og finner andre måter å feriere på, sier Bie.

Redningsselskapets redningsskøyter hjelper tusenvis av båtfolk hvert år. En av tre oppdrag om sommeren skjer i Oslofjorden.

De aller fleste er dyktige sjøfolk som klarer seg selv, men selv de mest erfarne sjøfolk trenger hjelp av og til. Redningsskøytene i Nordland har desidert flest oppdrag i løpet av ett år, men om sommeren er det i sør folk trenger hjelp. Rundt 3.000 personer fikk hjelp av redningsskøytene i Oslofjorden i fjor sommer.

25 med fast bemanning

De fast bemannede redningsskøytene har dykker og maritim redningsmann om bord, og de frivillige har mange kurs i alt fra førstehjelp til skippersertifikat, hjertestarter-kurs osv. Om bord finnes oksygen, bårer, hjertestarter og annet medisinsk utstyr for førstehjelp.

Redningsselskapet har 25 fast bemannede redningsskøyter og 165 ansatte.

I fjor hadde Redningsselskapet 7.064 oppdrag på landsbasis.

På forsiden nå


Her blir den 17 år gamle mannen pågrepet av politiet.

17-åring siktet for knivran

SKIEN: En eldre kvinne ble ranet av en mann med kniv ved Menstadbrua i Skien, onsdag kveld.

Nå er det allerede slutt på norske jordbær.

Tomt for norske jordbær

Den brennhete sommervarmen har ført til små avlinger, rask modning og rekordtidlig slutt på norske jordbær.

Overfalt av tre ukjente menn

SKIEN: Natt til torsdag ble en mann overfalt i Bygarasjen i Skien sentrum.

Disse to karene har kjørt helt fra Sørlandet med traktor

26 mil med traktor

Campingen under Countryfestivalen er i en klasse for seg, og det er noen som gjør mer ut av det enn andre.