...
Foto: OLE N. OLSEN

- Nå braker det løs

Høysesong for lyn og torden.

Publisert 13.07.2012 kl 21:56 Oppdatert 14.07.2012 kl 12:42

Tips en venn på e-post:- Trekk ut kontakten hvis det er meldt lyn eller om du drar på ferie, råder skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, i en pressemelding.

Sensommeren er høysesong for lyn og torden, spesielt etter perioder med høye temperaturer og mye fuktighet. Sintef har registrert at gjennomsnittet for de ti siste årene har ligget på rundt 115 000 lynnedslag i året, og mesteparten av aktiviteten skjer i juli og august.

Les også: Lynet slår ned i ferien

De vanligste lynskadene skjer som følge av overspenning i nettet. Elektronisk utstyr og hvitevarer som er koblet til strømkontakter er utsatt. De vanligste skadene skjer på PC, fjernsyn, varmepumper, kjøleskap/frysebokser og alarmanlegg.

Les også: Lynnedslag i enebolig

FÅ HAR LYNVERN

- De aller færreste boliger har lynavledere, og påbudet om overspenningsvern i hjemmet kom ikke før i fjor, så det er fortsatt svært få boliger som har sikret seg mot lynskader. Derfor anbefaler vi å trekke ut kontakten hvis det er meldt lyn eller hvis du drar på ferie, sier Eger Mollestad, i meldingen.

Dessverre har det gått liv tapt som følge av lynnedslag. Nylig har det skjedd to lyn-relaterte ulykker på festivaler i Sverige og Tyskland der en rekke mennesker ble skadet. Det er likevel svært sjelden at mennesker blir skadet eller drept av lyn direkte. Bare en person blir gjennomsnittlig drept av lyn hvert år i Norge.

- Husk at lynet gjerne slår ned i høyeste punkt. Unngå derfor å oppholde deg på steder der hodet stikker opp og blir det høyeste punktet, som for eksempel på store, åpne sletter når du spiller golf eller når du bader i havet. Det kan også være risikabelt å søke ly under enslige utstikkere som f.eks store trær, eller å befinne seg på sjøen med båt uten lynavleder. Men hvis du tar de rette forholdsreglene, bør ikke lyn være farlig, sier Eger Mollestad i meldingen.

Les også: Lyn antente madrassen

MEST BRANN OM SOMMEREN

Lyn på sommeren fører også til en rekke branntilløp, og er en viktig årsak til at juli og august er måneder som topper brannstatistikken. Innrapporterte tall fra forsikringsselskapene viser at det ble meldt om svært mange skader som følge av lyn i fjor. Forsikringsselskapene fikk meldt inn totalt 8976 skadesaker til en kostnad av 171 millioner kroner.

Innboforsikring og villaforsikring dekker skader et lyn kan forårsake. Dette gjelder både skader på elektriske artikler og på bygninger. Blir skadene så store at det utvikler seg brann – dekkes både tapte gjenstander og utgifter til å bo ett annet sted når boligen blir bygget opp igjen.

På forsiden nå


SKUTAN: Kragerø Fjordbåtselskap seiler på skimrende hav i sommersol men regnskapene skinner ikke like mye

Så lenge skutan kan gå og eierne vil

KRAGERØ; Kragerø Fjordbåtselskap opererer på en knivsegg inntjeningsmessig og trenger nå friske midler for å bedre likviditetssituasjonen.

Drukningsulykke utenfor Langangen

Tips oss: Telefon: 35 58 55 00 E-post: desken@ta.no eller nettvakt@ta.no SMS/MMS Kodeord TATIPS til 2005

PORSGRUNN: En mann i 70-årene omkom etter en drukningulykke utenfor Langangen, torsdag kveld.

...

Selger skjærgårdsperle for 30 mill.

KRAGERØ: Askermannen Trygve Martin Sundelius gjør et nytt forsøk på å selge prakteiendom i Kragerøskjærgården.

...

Voldsomt tordenvær herjet i Tinn

TINN: Akkurat nå er det et voldsom tordenvær over Rjukan. Nylig slo lynet ned utenfor stallen til Anne Gunleiksrud.