Skjelett trolig fra ukjent kirkegård

Skjelettene som er funnet i en jordkjeller i Smibakken i Langesund stammer sannsynligvis fra en ukjent del av kirkegården.

Ørnulf Holen E-post
Publisert 16.08.2005 kl 20:01 Oppdatert 16.08.2005 kl 20:01

Tips en venn på e-post:


...
SJELDEN UTRYKNING: Det er ikke ofte arkeolog og rådgiver Torbjørn Landmark i Telemark fylkeskommune får melding om skjelettfunn i kjelleren, slik som fra et hus i Smibakken i Langesund sentrum. Her viser han hodeskallen til det første skjelettet som huseieren fant på søndag. I jordveggen bak er det rester av et annet skjelett. foto: ørnulf holen Foto: Ørnulf Holen

Det mener arkeolog og rådgiver Torbjørn Landmark i Telemark fylkeskommune.

Huseier Ellen Johansen fant det første skjelettet da de skulle grave ut en matkjeller under kjøkkengulvet på søndag.

- FANT ET HELT SKJELETT

- Vi fant først masse beindeler. Så fant jeg hele skjelettet. Det syntes jeg ble litt annerledes, og mandag ringte jeg til museumsbestyrer Roger Normann ved Bamble museum, forteller Johansen.

Funnet under kjøkkengulvet i huset fra 1770 førte til byggestopp inntil skjelettet var undersøkt. Og i går fikk Johansen besøk av både Nye Kripos og arkeolog og rådgiver Torbjørn Landmark i Telemark fylkeskommune.

Nye Kripos konstaterte raskt at funnet neppe stammet fra en kriminell handling og at dette var en jobb for Landmark, før de dro igjen.

- FRA 1650 TIL 1750

I tillegg til det første skjelettet som Johansen fant, er det rester av et annet skjelett i jordveggen under kjøkkengulvet.

Torbjørn Landmark er derfor sikker på at huset til Johansen i Smibakken står oppå en gammel ukjent «kirkegårdstarm».

- Skjelettet ligger orientert øst-vest, noe som er en gammel kristen tradisjon. Huseieren fant også plankebiter som nok stammer fra ei kiste. At kirkegården strakk seg ned her, det var ukjent for oss, sier Landmark.

Han tror at skjelettet stammer fra et sted mellom 1650 og 1750.

- Det er kilder som sier at kirkegården her ble etablert 1640. Og dette huset er bygd i siste halvdel av 1700-tallet, forklarer Landmark.

SKAL UNDERSØKES

I bunnen av den utgravde kjelleren er det skjellsand, og Landmark sier at dette var havbunn for flere tusen år siden.

- Skjellsanden inneholder mye kalk som virker konserverende på skjelettet. I tillegg er det litt fuktig her, noe som også bidrar til at skjelettet er veldig godt bevart, sier Landmark.

Skjelettet som stammer fra en voksen person skal nå sendes til undersøkelse hos Norsk institutt for kulturminneforskning.

- Osteologer (beinspesialister) vil finne skjelettets kjønn, alder og om han eller hun eventuelt hadde noen sykdommer, sier Landmark.

Han vet ikke hvor lang tid det vil ta før de får resultatet av prøvene.

IKKE LETTSKREMT

Landmark er overbevist om at det ligger enda flere skjeletter i den delen av jorda under kjøkkengulvet som ikke skal graves opp, og muligens også under nabohusa i den samme husrekka.

Men huseier Ellen Johansen har ingen problemer med å skjelettene under kjøkkengulvet.

- Her ligger de trygt, sier hun.

På forsiden nå


? TOGET HAR IKKE GÅTT: Erik Gudbrandsen er klar over at Skien kommune holder på å ansette en ny rådmann, men synes det hadde vært fornuftig å sette prosessen på pause for å lufte tanken om én felles rådmann for Skien og Porsgrunn. FOTO: ANDERS HEDEMAN

Ønsker én rådmann for to kommuner

SKIEN: – Hvorfor vurderer man ikke én felles rådmann for Skien og Porsgrunn, spør Erik Gudbrandsen (H), og kaster seg inn i debatten om sammenslåing. Han mener kommunene har så mye overlappende aktivitet at én ledergruppe er nok.

...

Slik kan det bli gullfinale

Holder Odd koken helt inn, samtidig som Molde avgir poeng mot lag som Brann, Vålerenga, Viking eller Strømsgodset - ja da kan det bli en ren seriefinale mellom Molde og Odd 9. november. Men det skal mye til.

...

Tror fotballfrua vinner

Bookmakerne tror bloggeren Caroline Berg Eriksen er en het vinnerkandidat i TV2-programmet "Skal vi danse".

...

Tollerne tok hunden til Vigdis

LARVIK: Da Vigdis Fischer kom tilbake til Larvik med «Superspeed» lørdag, ble hun fratatt utstillingsvalpen Hunter. Dette skjedde fordi tollerne ikke kunne regelverket, noe som kostet henne 5.600 kroner og en kjøretur på 320 kilometer.