- Det kan være vanskelig å skille mellom diagnosene

OSLO: Overlege Arne Kolstad ved lymfekreftavdelingen på Det Norske Radiumhospital sier det kan være vanskelig å skille mellom lymfekreft og kyssesyke.

Publisert 30.10.2004 kl 23:44 Oppdatert 30.10.2004 kl 23:44

Tips en venn på e-post:- Lymekreft og kyssesyke gir av og til de samme symptomene: Store lymfeknuter, og stor lever og milt. En person som får kyssesyke, kan ha feber og føle seg slapp i mange uker. Liknende symptomer kan ses hos de med lymfekreft, sier overlege Arne Kolstad.

Det hender derfor at pasienter blir henvist til Radiumhospitalet med mistanke om lymfekreft, og så viser det seg at det er kyssesyke.

- HYGGELIG

- Det er da hyggelig for pasienten å kunne reise hjem med beskjed om at det ikke er kreft, men en virussykdom som går over. Det er verre når det går andre veien: Det har hendt at pasienter som virkelig har kreft har blitt henvist seint til sykehus fordi man har trodd at han eller hun hadde kyssesyken, sier Kolstad.

I Norge blir det påvist cirka 7-800 nye tilfeller av lymfekreft i året. Ifølge nettstedet kreft.no oppstår sykdommen i kroppens lymfeceller, og ettersom disse finnes overalt i kroppen, kan den ondartede sykdommen praktisk talt oppstå hvor som helst. Det mest vanlige er at sykdommen oppstår i en lymfeknute.

- Denne kreftformen er mest vanlig i eldre aldersgrupper, fra 50 år og oppover, forteller Kolstad.

BEDRE PROGNOSE

Det finnes mange ulike typer lymfekreft. Sjansen for å bli frisk av lymfekreft, avhenger av hvilken type man får, og hvor mye sykdommen har rukket å utvikle seg før behandling igangsettes.

- Det er bedre prognose for pasienter med lymfekreft i dag enn for 10-20 år siden, og barn og unge har oftest bedre prognose enn de eldre, sier Kolstad.

Kyssesyke forårsakes av «Epstein-Barr»-viruset, og rammer særlig ungdommer og unge voksne personer. Sykdommen kan arte seg som en halsbetennelse med feber og slapphet som ikke går over, forstørrede lymfeknuter og eventuelt leverbetennelse.

- Kyssesyke går over, men man er fysisk satt tilbake over flere uker og bør ta det med ro i denne perioden, sier Kolstad.

På forsiden nå


...

71-åring med 1,89 i promille rattfyllet seg inn i kirkegårdsgjerde

NOTODDEN: Den whiskydrikkende sjåføren på 71 år kunne bokstavelig talt endt på kirkegården, men han nøyde seg med å kjøre ned gjerdet.

...

Kvinne påkjørt av buss i forgjengerfelt

SKIEN: En kvinne har blitt påkjørt av en buss i et fotgjengerfelt ved Landmannstorget i Skien sentrum. Hun slapp unna med lettere skader.

...

Spissduellen alle snakker om

SKIEN: – En av oss kan fort komme til å avgjøre kampen, sier Frode Johnsen (40). I kveld møtes Odds store formspiss og eliteseriens suverene toppscorer, Vålerenga-spiller Vidar Örn Kjartansson (24).

ANALOG: Har du et slikt lommeur av den analoge typen, blir du nødt til å stille det manuelt i helgen. (FOTO: NTB SCANPIX)

I helgen må du huske å stille klokka

I dag er det det to måneder til julaften, så det er ingen tvil om at vintermørket nærmer seg ubønnhørlig. Natt til søndag stiller vi klokkene til vintertid.