- Det kan være vanskelig å skille mellom diagnosene

OSLO: Overlege Arne Kolstad ved lymfekreftavdelingen på Det Norske Radiumhospital sier det kan være vanskelig å skille mellom lymfekreft og kyssesyke.

Publisert 30.10.2004 kl 23:44 Oppdatert 30.10.2004 kl 23:44

Tips en venn på e-post:- Lymekreft og kyssesyke gir av og til de samme symptomene: Store lymfeknuter, og stor lever og milt. En person som får kyssesyke, kan ha feber og føle seg slapp i mange uker. Liknende symptomer kan ses hos de med lymfekreft, sier overlege Arne Kolstad.

Det hender derfor at pasienter blir henvist til Radiumhospitalet med mistanke om lymfekreft, og så viser det seg at det er kyssesyke.

- HYGGELIG

- Det er da hyggelig for pasienten å kunne reise hjem med beskjed om at det ikke er kreft, men en virussykdom som går over. Det er verre når det går andre veien: Det har hendt at pasienter som virkelig har kreft har blitt henvist seint til sykehus fordi man har trodd at han eller hun hadde kyssesyken, sier Kolstad.

I Norge blir det påvist cirka 7-800 nye tilfeller av lymfekreft i året. Ifølge nettstedet kreft.no oppstår sykdommen i kroppens lymfeceller, og ettersom disse finnes overalt i kroppen, kan den ondartede sykdommen praktisk talt oppstå hvor som helst. Det mest vanlige er at sykdommen oppstår i en lymfeknute.

- Denne kreftformen er mest vanlig i eldre aldersgrupper, fra 50 år og oppover, forteller Kolstad.

BEDRE PROGNOSE

Det finnes mange ulike typer lymfekreft. Sjansen for å bli frisk av lymfekreft, avhenger av hvilken type man får, og hvor mye sykdommen har rukket å utvikle seg før behandling igangsettes.

- Det er bedre prognose for pasienter med lymfekreft i dag enn for 10-20 år siden, og barn og unge har oftest bedre prognose enn de eldre, sier Kolstad.

Kyssesyke forårsakes av «Epstein-Barr»-viruset, og rammer særlig ungdommer og unge voksne personer. Sykdommen kan arte seg som en halsbetennelse med feber og slapphet som ikke går over, forstørrede lymfeknuter og eventuelt leverbetennelse.

- Kyssesyke går over, men man er fysisk satt tilbake over flere uker og bør ta det med ro i denne perioden, sier Kolstad.

På forsiden nå


Sjalu 28-åring overvåket eksen

SKIEN: En kvinne og hennes nye kjæreste møtte på kvinnens ekssamboer hele åtte ganger i løpet av én dag. – Helt tilfeldig, mente kvinnens 28 år gamle ekssamboer.

...

- Jeg dro ut nåla

PORSGRUNN: En dørvakt ble i natt stukket med en sprøytespiss syv ganger i magen på utestedet Park i Porsgrunn.

? Jeg tror at de fleste selv har måttet vente på time med en avtalespesialist, eller at de kjenner noen som har det. Så dette er en viktig sak for folk. Både som lege og bystyrepolitiker i Porsgrunn så synes jeg det er viktig at å ha god tilgang på spesialister i Telemark, sier Robin Kåss.

– Dette kan fort bli et evighetsprosjekt

PORSGRUNN: Bystyrepolitiker og lege Robin Kåss er misfornøyd med at tilgangen på private spesialister er langt større i Oslo enn i Telemark.

Leteaksjon etter savnet kvinne (89)

PORSGRUNN: En 89 år gammel kvinne er meldt savnet fra Brevik sykehjem.