Sutring

Jeg har observert dem i sommer. På kjøpesenteret og parkeringsplassen. Barn som sutrer.

Publisert 01.09.2008 kl 14:51 Oppdatert 02.09.2008 kl 17:39

Tips en venn på e-post:Noen ganger hengende på slep etter en voksen som ikke akkurat ser ut som de har vunnet førstegevinst i lotto. Mange husker den dresskledde figuren til Trond Kirkevåg som sutret seg til ekstrautstyr til bilen han skulle kjøpe mens geipen hang i slipshøyde.

Barn sutrer når de opplever misnøye, kjeder seg eller når de føler oss ulykkelige uten helt å vite hvordan de skal reagere. Barn går fort ut og inn av ulike følelser. Så også med sutring, men noen ganger kan det bli en uvane som «henger seg opp». Noe av det morsomste jeg gjør er å lære foreldre hvordan de effektivt kan stoppe sutring fordi resultatene kommer umiddelbart når de knekker koden. Først noen ord om tiltak som ikke virker.

- Forelesnings-fella: Når vi holder lange taler for barnet om hvor dumt det er at det sutrer, forteller hvor lenge det har holdt på osv.

- Forsterknings-fella: Når vi øker sutringa ved å reagere på den på diverse måter men oppnår det stikk motsatte av det vi ønsker.

- Forbanna-fella: Når vi roper og kjefter mot sutringa som bare fører til at barnet blir stressa og enda mer ute av seg.

- Følelsesfella: Når vi bønnfaller barnet om ikke å påføre oss mer smerte og dermed gir det mer ansvar en det skal ha, f. eks. «Pappa blir så lei seg når du oppfører deg sånn»!

Det er umulig ikke å gå i noen av disse fellene. Poenget er å kjenne til dem, merke når vi detter i dem og ha noen alternativer:

Husk at noe sutring hos våre medmennesker er et tegn på at vi må lytte og foreta oss noe, men dette kan du gjøre dersom barnet har blitt en vanesutrer:

1) Overse sutringa, kikk en annen vei eller foreta deg noe helt annet (tømme oppvaskmaskinen for eksempel) når barnet sutrer.

2) Hver gang barnet snakker med vanlig stemme gir du umiddelbart tilbakemelding og reaksjon

3)Prøv å unngå de fire fellene som er beskrevet over.

Lykke til! Følger du dette får du kjappe resultater. Hvis du skrur på Tv2 i kveld klokken 20.00 kan du se hvordan dette virker i praksis.

På forsiden nå


Kvinne fikk røykskader

Tips oss: Telefon: 35 58 55 00 E-post: desken@ta.no eller nettvakt@ta.no SMS/MMS Kodeord TATIPS til 2005

BØ/NOTODDEN: Brannvesenet har fått melding om husbrann mellom Bø og Notodden.

? EN TRAGEDIE: Finn Ulvund påstår at brannsjefen erkjente overfor ham at statistikken over gjennomførte branntilsyn var «pyntet på», før tallene ble sendt til DSB. ? Det ville være en tragedie både lokalt og nasjonalt hvis det skulle inntreffe en større katastrofe som kunne vært unngått, hvis man hadde tatt brannsikkerhetsarbeidet på alvor, skriver Ulvund i et brev til kommunen. Ifølge KV er Morten Dalen, som ble innstilt som nummer to blant søkerne, ansatt som ny brannmester på brannstasjonen i Kragerø. FOTO: ESPEN SOLBERG NILSEN

– Alvorlig dersom branntall ble pyntet

KRAGERØ: Varaordfører Henriette Fluer Vikre (Frp) mener det er alvorlig dersom det er hold i påstanden om at brannsjefen i Kragerø har pyntet på antallet branntilsyn, før de ble meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

...

Hvem elsker "******"?

SKIEN: Et barnehagetog kom over en liten skatt da de var ute på tur i dag. På fortauet langs Ulefossvegen lå det nemlig en liten gullring og glitret.

Hvem kan redde Lillegull?

SKIEN: Rett før påske ble en liten hund funnet på Gulset. Hun er fortsatt ikke meldt savnet av sin eier, og i dag løp fristen for å redde henne ut.